ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Излезе от печат брой 9 на "Църковен вестник"

03 май 2017 14:07, Българска Патриаршия
Излезе от печат брой 9  на "Църковен вестник"

Христос воскресе! Уважаеми читатели, излезе новият брой 9 за 2017 г. на официоза на БПЦ-БП „Църковен вестник”.

В новия брой ще може да прочетете интервю на Александра Карамихалева с Видинския митрополит Дометиан, който говори за живота си преди и след монашеството, за служението си като митрополит и изобщо за вярата, християнските нравствени ценности и изпитанията на времето.

„От едно скромно бедно селско дете с тояжка – детското ми послушание беше да съм говедарче – стигнах до немислимо високата чест да бъда български митрополит, пастир на поверения ми Божий народ на една старославна епархия, каквато е Видинската катедра. Всичко отдавам на Божията милост и с нищо незаслужена любов към мене”, казва митрополит Дометиан. Цялото интервю може да прочетете на 1, 4 и 5 страница.

В този брой ще може да се запознаете също и с обръщението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан по повод състоялия се, за втора поредна година в Преслав, „Събор на богомилите”, на страница 3.

Да пипнеш раните на Бога или как св. апостол Тома стана проповедник на Божията благодат - невярващите да повярват, а съмняващите се да се утвърдят. За проявеното от св. ап. Тома „добро и блажено неверие”, може да прочетете в текста на Ангел Карадаков също на 3 страница.

„Обичаме ли, или не обичаме ние Христа – ето, това е най-важният въпрос, който трябва да си постави всеки от нас. Не: „какво аз трябва да направя, за да наследя вечен живот”; „какви подвизи трябва да извърша, за да спазаря с Господа своето спасение”. Въпросът е поставен от Самия Господ изключително и еднозначно. Ако обичаш Христос, ще влезеш в Царството Божие!”, казва протойерей Георгий Климов в текста „Любовта способна на подвиг” в превод на иконом Йоан Карамихалев. Повече за Царството Божие, любовта, която дава сили за себежертва и подвиг, може да прочетете на страница 5.

На страница 6, в рубриката ни „Църква и общество”, ще може да прочетете повече за болестите на нашето време. Текстът е от началото на миналия век, но написаното от Константин Победоносцев се оказва повече от актуално и днес.

В рубриката ни пък за църковно изкуство ви срещаме с една жена-пионер в църковната музика. Името й е Нектария Карандзи, а насърчител за изявите й, като псалт е сам св. Порфирий Кавсокаливит. Как жената може да участва по време на богослужения? Може ли да пее в църква и как отците на църквата гледат на това? На тези и още въпроси отговори ще може да намерите на страница 7 в превода на Асен Андонов за жената-псалт Нектария Карандзи.

В 9 брой на „Църковен вестник” ще може да прочетете още за полагането на клетва в присъствието на Негово Светейшество патриарх Неофит от народните представители в 44-то Народно събрание, както и за празника на Военната академия, който бе уважен от Българския патриарх и президента Румен Радев.

За празника на Роженския манастир, връщането на болничен храм на Старозагорска митрополия, както и за празника на Православието в Пловдивска епархия, ще може да прочетете подробно на страниците на официоза на БПЦ-БП.

"Църковен вестник" се разпространява в православните храмове и в църковните магазини, както и чрез абонамент.

Цена на един брой - 0,70 лв.

Цената за годишен абонамент за 2017 г. е 30 лв.

Абонирането се извършва на адреса на издателството: София 1000; ул. "Оборище" №4; Синодално издателство; МОЛ Танка Тончева Христова, или на e-mail: sinizdat@gmail.com с точно упоменаване на адреса на получателя. Средствата се превеждат по пощата или по банкова сметка: УниКредит Булбанк - София; IBAN BG97UNCR96601018147018; BIC код: UNCRBGSF

 

 

« предишна новинаследваща новина »