ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Стобийският епископ Наум освети нов храм в софийското село Кътина

29 май 2010 17:11, Софийска митрополия
Стобийският епископ Наум освети нов храм в софийското село Кътина

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим днес бе осветен новопостроеният храм „Св. 40 мъченици“ с. Кътина, община Нови Искър. Освещаването с полагане на св. антиминс с мощи на св. мчк Трифон извърши Негово Преосвещенство Стобийски епископ Наум, главен секретар на Светия Синод на БПЦ.

В съслужение с архиерея в богослужбата взеха участие свещеник Георги Ников - предстоятел на храма, свещеник Николай Дюлгеров от кв. "Враждебна", свещеник Радослав Яков от с. Дръмша, свещеник Борис Петров от с. Негован, свещеник Лазар Георгиев от кв. "Горубляне" и дякон Любомир Стоянов.

След празничната утреня епископ Наум извърши чина на освещаването и след литийното шествие около храма със св. антиминс започна първата св. Литургия в новопостроения храм, посветен на св. 40 мъченици. Храмът бе преизпълнен с множество благочестиви християни от различни селища, дошли да споделят духовната радост на местното население.

Тържеството беше уважено от кметицата на селото г-жа Капка Найденова и други високопоставени лица. Молитвено участие взеха и гости от Видинската епархия представени от архимандрит Поликарп и монах Максим, дошли специално за този духовен празник.

След св. Литургия Негово Преосвещенство еп. Наум се обърна към благочестивото църковно изпълнение с пожелание винаги да пазят този дом Божий и винаги да намират в него утеха и спасение за душите си. Архиереят, като благодари на дарителите и на всички взели участие в съграждането на дома Господен, ”чийто Господар е Сам Христос”, преподаде първосветителското благословение на Негово Светейшество патриарх Максим.

След края на богослужението бе осветено ястие за здравето на всички християни и гости на този богохраним край на Софийската епархия.

Новият храм се явява втори за с. Кътина. Другият храм, посветен на св. Възнесение, е старинен, датира от 1882 г. и се намира в самото село. Строежът на новоосветения храм е започнал през 1998 г. и е завършен с помощта и участието на местната управа, на много дарители, както и на всички жители на с. Кътина.

Нека с този нов храм всички жители на с. Кътина да се гордеят и винаги да го посещават, защото именно в църквата Христова могат да намерят утехата и спасението на своите души, като получават изобилно благодатта Божия!

Текст: свещеник Лазар Георгиев
Снимки: свещеник Лазар Георгиев и Николай Пенев

 

 

Снимки

Стобийският епископ Наум освети нов храм в софийското село КътинаСтобийският епископ Наум освети нов храм в софийското село КътинаСтобийският епископ Наум освети нов храм в софийското село КътинаСтобийският епископ Наум освети нов храм в софийското село КътинаСтобийският епископ Наум освети нов храм в софийското село КътинаСтобийският епископ Наум освети нов храм в софийското село КътинаСтобийският епископ Наум освети нов храм в софийското село Кътина Нов храм в софийското село КътинаСтобийският епископ Наум освети нов храм в софийското село КътинаСтобийският епископ Наум освети нов храм в софийското село КътинаХрамовата иконаНов храм в софийското село Кътина
« предишна новинаследваща новина »