ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Молебен за българските воини бе отслужен в навечерието на Гергьовден - Деня на храбростта и Българската армия

05 май 2017 14:05, Отдел "Връзки с обществеността"
 Молебен за българските воини бе отслужен в навечерието на Гергьовден - Денят на храбростта и Българската армия

"Бъдете всякога на своя пост, изпълнявайки послушанието си пред Бога и йерархията на Българската армия, верни на своя дълг!" – призова Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний българското воинство.

Новият министър на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов, началници на отделните родови войски и новопроизведените в генералско звание се събраха днес в столичния храм „Св. Георги Победоносец” пред иконата на св. великомъченик Георги Победоносец – небесен покровител на воинството ни. С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит традиционният молебен за българските воини, който се отслужва в навечерието на Гергьовден - Деня на храбростта и Българската армия, тази година беше оглавен от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний. Той отправи молитва към Бога - Началника на небесните воинства, да „подкрепи сърцата и волята на българските воини, за да обичат Родината си”, та да бъдат в състояние да ѝ служат вярно и предано. Да ги направи „честни и достойни бранители на нейните граници, на правдата, реда, спокойствието, честта и достойнството ѝ”. Да им вдъхне „сили, мъжество, доблест и благоразумие, за да изпълнят достойно своя дълг на обич към родните братя” и да ги закриля.

Като цитира думите на Христос: „Никой няма любов по-голяма от тая, да положи душата си за своите приятели" (Йоан 15:13), той се обърна към г-н министъра и висшите офицери дошли на молебена в храма с пожеланието тази себежертвена любов да бъде водещият мотив за нашите воини в тяхното служение в защита на народ и Родина.

На митрополит Антоний съслужиха протосингелът ставр. ик. Ангел Ангелов и свещенството при храма начело с председателя ставр. ик. Тома Шопов, както и протодякон Иван Петков.

По-рано същия ден с указ на президента Румен Радев бригаден генерал Михаил Попов бе назначен на длъжността командир на Сухопътните войски, като получи висше офицерско звание „генерал-майор”. Със същото висше офицерско звание беше удостоен и бригаден генерал Данчо Дяков, които взеха участие в Молебена.

---

Молебенът бе излъчен на живо в официалната страница на Св. Синод във Facebook. Може да го гледате по-долу.

https://www.facebook.com/1832220050379133/videos/1868985880035883/

Текст: Александра Карамихалева
Снимки и видео: Ангел Карадаков

 

 

Снимки

 Молебен за българските воини бе отслужен в навечерието на Гергьовден - Денят на храбростта и Българската армия Молебен за българските воини бе отслужен в навечерието на Гергьовден - Денят на храбростта и Българската армия Молебен за българските воини бе отслужен в навечерието на Гергьовден - Денят на храбростта и Българската армия Молебен за българските воини бе отслужен в навечерието на Гергьовден - Денят на храбростта и Българската армия Молебен за българските воини бе отслужен в навечерието на Гергьовден - Денят на храбростта и Българската армия Молебен за българските воини бе отслужен в навечерието на Гергьовден - Денят на храбростта и Българската армия Молебен за българските воини бе отслужен в навечерието на Гергьовден - Денят на храбростта и Българската армия Молебен за българските воини бе отслужен в навечерието на Гергьовден - Денят на храбростта и Българската армия Молебен за българските воини бе отслужен в навечерието на Гергьовден - Денят на храбростта и Българската армия Молебен за българските воини бе отслужен в навечерието на Гергьовден - Денят на храбростта и Българската армия
« предишна новинаследваща новина »