ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Нов храм в пернишкото село Витановци

29 май 2010 23:30, Софийска митрополия
Нов храм в пернишкото село Витановци

Днес бе осветен новопостроеният храм „Всех святих” в пернишкото село Витановци, който се явява единствен за селището. С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим той бе осветен от Знеполския епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит. В богослужбата взеха участие архимандрит Григорий, протосингел на Софийска митрополия, енорийският свещеник и софийски духовници.

На освещаването присъстваха държавният глава - президентът Георги Първанов, който имаше специална покана от името на всички жители, кметът на гр. Перник г-жа Росица Янакиева, кметът на селото г-н Първан Симов, депутатът г-н Ангел Найденов и общински съветници.

Десетки жители на село Витановци се стекоха, за да отбележат радостното събитие и молитвено да участват в първата св. Литургия, отслужена в новоизградената църква.

Досега жителите на Витановци нямаха свой храм. Идеята за съграждането му е на кмета на селото г-н Първан Симов.

През 2009 г. с тържествен водосвет е направена първата копка за строежа върху място, където се е намирало училище. След една година строежът е завършен от фирма "Опал", с ръководител Чавдар Божилов.

По повод избора на мястото за строеж кметът каза, че няма нищо по-естествено от това един духовен храм да се построи на мястото на друг. Православният храм е наречен “Всех святих” и е единственият с това име в целия регион. Името не е избрано случайно. Празникът Всички светии се отбелязва в 8-ата наделя след Великден. Тогава Църквата е отредила да се отдава почит на всички знайни и незнайни Божии угодници, тогава е и съборът на с. Витановци, за добруването на което от днес насетне ще бъдат възнасяни молитви и благодарение в новоосветения храм.

 

Текст: Весела Игнатова
Снимки: Андрей Касабов

 

 

Снимки

Нов храм в пернишкото село ВитановциНов храм в пернишкото село ВитановциНов храм в пернишкото село ВитановциНов храм в пернишкото село ВитановциНов храм в пернишкото село ВитановциНов храм в пернишкото село ВитановциНов храм в пернишкото село ВитановциНов храм в пернишкото село ВитановциНов храм в пернишкото село ВитановциНов храм в пернишкото село ВитановциНов храм в пернишкото село ВитановциНов храм в пернишкото село Витановци
« предишна новинаследваща новина »