ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Водосвет за освещаване знамената на Българската армия отслужи Българският патриарх Неофит

06 май 2017 09:30, Отдел "Връзки с обществеността"
Водосвет за освещаване знамената на Българската армия отслужи Българският патриарх Неофит

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит отслужи тържествения водосвет по повод Гергьовден - Денят на храбростта и Българската армия, по време на церемонията по освещаването на знамената на Българската армия. На Светейшия патриарх съслужиха Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний и свещенослужители от патриаршеската катедрала и столичния храм „Св. София”.

На площада пред храм-паметника „Св. Александър Невски” се строиха представителни части от всички родове войски на Българската армия начело с трибагреника, знамената-светини и бойните знамена, за да вземат участие в празничния водосвет и получат Божието благословение за воинското си служение, в защита на Родината и българския народ.

Пред Паметника на Незнайния воин застанаха още: президентът на страната и върховен главнокомандващ Българската армия Румен Радев, председателят на Народното събрание Димитър Главчев, министър-председателят Бойко Борисов, министърът на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, офицери, депутати, чуждестранни военни аташета и дипломати.

След като извърши чина на водоосвещаването, патриарх Неофит се обърна към присъстващите с празнично слово и призова: „Нека неоскъдяващата божествена благодат всякога да пребъдва над тези знамена, а Божията десница неизменно да бъде с родното наше войнство. Нека продължаваме да стоим здраво във вярата на нашите предци, да вървим по техните стъпки и да следваме оставения ни от тях образец и пример на безкористна и жертвена любов към Бога, към Неговата света Църква и към свидната ни Родина - майка България.” Негово Светейшество призова Божията закрила по небесното застъпничество на св. Георги Победоносец и всички Божии светии всякога да ни закрилят и след това поръси официалните лица.

При празнично биене на камбаните на катедралния храм Негово Високопреосвещенство митрополит Антоний премина по площада със строените офицери, сержанти и войници, като поръси с осветена вода знамената и представителните части на Българската армия, ветерани и граждани.

Празникът продължи с поднасяне на венци и цветя пред Паметника на Незнайния воин и военен парад на столичния площад „Княз Александър I".

Денят на св. Георги Победоносец в България започва да се чества като ден на нашите воини още с формирането на войските ни. С указ от 1 януари 1880 г. княз Александър Батемберг учредява военния орден „За храброст” - отличие, с което се удостояват извършилите подвизи на бойното поле, а с указ от 9 януари същата година се постановява честването на празника.

С демократичните промени през 1989 г. Великото народно събрание определя първоначално за празник на войската 23 август - денят на решителните боеве при Шипка - и през 1991 г. и 1992 г. българските воини честват този паметен ден като свой празник.

Но през 1993 г., с постановление на МС № 15 от 27 януари, 6 май - денят, в който Църквата чества св. вмчк Георги Победоносец, е обявен за Ден на Храбростта и празник на Българската армия.

-------

Ритуалът на освещаването на военните знамена на българската войска има дълбоки исторически корени. Първото историческо свидетелство за този ритуал е за освещаване на бойните знамена преди победната битка на цар Симеон I Велики над византийските войски при река Ахелой през 917 година. Чрез освещаването на знамената се счита, че Божията благодат ще снизхожда, ще освещава, ръководи и изпълва с благодатни сили всички, които воюват под тези знамена.

Знамената на Българската армия наричаме „светини”, тъй като върху тях е изобразен светият кръст, изписани са свещени думи, като „С нас е Бог”, освещават се ежегодно и са символ на вярност, чест и доблест.

Водосветът бе излъчен на живо в официалната страница на Св. Синод във Facebook. Може да го гледате тук: https://www.facebook.com/%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%B0-%D1%86%D1%8A%D1%80%D0%BA%D0%B2%D0%B0-%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%BF%D0%B0%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%B0%D1%80%D1%88%D0%B8%D1%8F-1832220050379133/

Текст: Александра Карамихалева
Снимки: Ангел Карадаков

 

 

Снимки

Водосвет за освещаване знамената на Българската армия отслужи Българският патриарх НеофитВодосвет за освещаване знамената на Българската армия отслужи Българският патриарх НеофитВодосвет за освещаване знамената на Българската армия отслужи Българският патриарх НеофитВодосвет за освещаване знамената на Българската армия отслужи Българският патриарх НеофитВодосвет за освещаване знамената на Българската армия отслужи Българският патриарх НеофитВодосвет за освещаване знамената на Българската армия отслужи Българският патриарх Неофит
« предишна новинаследваща новина »