ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празникът на светия великомъченик Георги в Бачковския манастир

06 май 2017 13:22, Бачковска света обител
Св.Георги със житийни сцени, стенопис от манастирската панорама в двора, ХІХв

Празникът на Христовия воин и патрон на всички воини, св.великомъченик Георги бе тържествено почетен със св. Литургия, водена от пребиваващия в Бачковския манастир Месемврийски митрополит Яков в съслужение с игумена на манастира архим. Симон и всечестното манастирско братство.

Днешният ден съвпадна и с 40 дни от кончината в Господа на манастирския брат монах Симеон. Бе отслужена също и заупокойна панихида за отец Симеон.

В словото си след богослуженията, архим. Симон, изтъкна както подвига и примера даден ни от св. Георги в защитата на вярата във времената, когато тя е била подлагана на особено жестоки физически преследвания, като подчерта, че в сегашните привидно леки времена няма подобни изпитания, така и многото по-силни и изкусителни материални и чувствени съблазни, за преодоляване на които продължава да ни е нужна твърдостта на светеца, за да постигнем и ние вечния живот.

Отец Симон се спря и на добрия спомен, оставен в душите на братята и на всички, които са го познавали, от приснопаметния отец Симеон. Отец Симеон бе истински пример на смирение, дълготърпение и предано служение на Божията майка и на светата обител за всичките дълги години прекарани от него в Бачковския манастир, каза отец игуменът.

Текст и снимки: Стамен Пепелишев

 

 

Снимки

Празникът на светия великомъченик Георги в Бачковския манастирПразникът на светия великомъченик Георги в Бачковския манастирПразникът на светия великомъченик Георги в Бачковския манастирПразникът на светия великомъченик Георги в Бачковския манастирПразникът на светия великомъченик Георги в Бачковския манастирПразникът на светия великомъченик Георги в Бачковския манастирПразникът на светия великомъченик Георги в Бачковския манастирПразникът на светия великомъченик Георги в Бачковския манастирПразникът на светия великомъченик Георги в Бачковския манастирПразникът на светия великомъченик Георги в Бачковския манастирПразникът на светия великомъченик Георги в Бачковския манастирПразникът на светия великомъченик Георги в Бачковския манастирПразникът на светия великомъченик Георги в Бачковския манастир
« предишна новинаследваща новина »