ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейска служба в Гложенския манастир „Св. вмчк Георги Победоносец“

06 май 2017 21:36, Ловчанска митрополия
Архиерейска служба в Гложенския манастир „Св. вмчк Георги Победоносец

Разположен високо в планината Гложенският манастир „Св. вмчк Георги Победоносец" е едно то най-красивите и живописни места не само в Ловчанска епархия но и в страната. Манастира възниква през 13 век той е построен от киевския княз Георги Глож, който с позволението на българския цар Иван Асен II, се заселва в земите около днешното с. Гложене и построява там манастир посветен св. вмчк Георги Победоносец. Княза носи със себе си икона на светията изрисувана в Киевска Рус. Легенда разказва как иконата постоянно изчезвала и я намирали върху скалите на близкия хълм. Те разтълкували това като Божий знак и там построили този манастир.

За да отслужи света Литургия днес в манастира дойде Ловчанският митрополит Гавриил. В съслужение с него участваха ставроф. ик. Вениамин Павлов от град Ловеч и свещеномонах Нектарий, игумен на манастира. Въпреки лошото за сезона време много поклоници от епархията и страната бяха дошли тук, за да се черкуват.

След службата бе отслужен водосвет и осветен корбан, който по традиция бе приготвен от харизани на манастира агнета. Те са дарени от хора, които са получили действителната и навременна подкрепа на светията в трудни за тях моменти на изпитания и скърби.

Ловчанският митрополит Гавриил благослови всички и даде като светъл пример силната и непоколебима вяра на светия великомъченик Георги.

 

 

Снимки

Архиерейска служба в Гложенския манастир „Св. вмчк Георги ПобедоносецАрхиерейска служба в Гложенския манастир „Св. вмчк Георги ПобедоносецАрхиерейска служба в Гложенския манастир „Св. вмчк Георги ПобедоносецАрхиерейска служба в Гложенския манастир „Св. вмчк Георги ПобедоносецАрхиерейска служба в Гложенския манастир „Св. вмчк Георги ПобедоносецАрхиерейска служба в Гложенския манастир „Св. вмчк Георги ПобедоносецАрхиерейска служба в Гложенския манастир „Св. вмчк Георги ПобедоносецАрхиерейска служба в Гложенския манастир „Св. вмчк Георги Победоносец
« предишна новинаследваща новина »