ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Църковна делегация от Старозагорска епархия посети Вселенския патриарх Вартоломей

09 май 2017 18:18, Старозагорска митрополия
Църковна делегация от Старозагорска епархия посети Вселенския патриарх Вартоломей

От 4 до 6 май българска църковна делегация, начело с Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан, бе на официално посещение в Турция. Повод за посещението бе празникът на св. вмчк Георги, който тържествено се отбелязва в едноименния български храм в Одрин.

Поради факта, че одринският български храм се намира териториално в диоцеза на Вселенската Патриаршия, делегацията отпътува за град Истанбул, за да

вземе лично благословение от Вселенския патриарх Вартоломей.

Делегацията бе съставена от духовници от Старозагорска епархия, сред които протосингелът – архимандрит Богослов, старши еп. съветник ставр. ик. Емилиян Димов, архиерейският наместник на Казанлъшка духовна околия ставр. ик. Петко Мотев, архиерейският наместник на Свиленградска духовна околия ставр. ик. Костадин Георгиев, секретарят на митрополията ставр. ик. Михаил Михайлов, и свещеници от епархийския център.

Срещата премина в непринудена обстановка, по време на която митрополит Киприан приветства Вселенския патриарх Вартоломей и отправи благопожелания от името на Българския патриарх Неофит и от свое име, като му поднесе дарове.

Църковната делегация се поклони в патриаршеския храм „Св. Георги Победоносец“ във Вселенската Патриаршия и се запозна с многобройните светини в църквата, сред които са: част от каменната колона, за която е привързан и бичуван Христос, мощите на св. Василий Велики, св. Григорий Богослов и св. Йоан Златоуст, саркофази с мощите на св. великомъченица Евфимия, на св. императрица Теофания и св. Соломония, майка на св. седем мъченици Макавеи и др.

След официалната среща с патриарх Вартоломей делегацията се отправи към Българската екзархия, за да се срещне с членове на църковното настоятелство на българската църковна община, както и със сънародници от Цариград.

Групата бе особено сърдечно посрещната от ик. Ангел Велков, свещенослужител при БПЦО в Цариград, който заедно със съпругата си, презвитера Мария, оказа топло гостоприемство за членовете на делегацията.

Сред домакините бяха г-н Димитър Атанасов, архонт на Вселенската Патриаршия и член на БПЦО в Истанбул, и председателят на ЦН г-н Васил Лязе. Те запознаха гостите с направените подобрения в храма „Св. Йоан Рилски“ и основния ремонт на сградата.

Сънародниците от двете съседни страни се разделиха с пожелания за нови празнични срещи.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Църковна делегация от Старозагорска епархия посети Вселенския патриарх ВартоломейЦърковна делегация от Старозагорска епархия посети Вселенския патриарх ВартоломейЦърковна делегация от Старозагорска епархия посети Вселенския патриарх ВартоломейЦърковна делегация от Старозагорска епархия посети Вселенския патриарх Вартоломей
« предишна новинаследваща новина »