ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Днес бе осветен храм "Възнесение Господне" в столичния кв. "Ситняково"

30 май 2010 14:38, Софийска митрополия
Храм "Възнесение Господне" в кв. "Ситняково"

В Неделята на Всички светии Негово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит, освети новопостроения храм „Възнесение Господне” в кв. "Ситняково".

В чинопоследованието взеха участие архимандрит Григорий, протосингел на Софийска митрополия, протойерей Александър Георгиев, протойерей Кирил Дидов, свещеник Валентин Тупаров, предстоятел на новопостроения храм, свещеник Георги Георгиев и дякон Иван Петков.

Да вземат молитвено участие в първата за храма св. Литургия, дойдоха министър-председателят на Република България Бойко Борисов, който е и член на църковното настоятелство на храма, директорът на Дирекция "Вероизповедания" към МС - г-н Емил Велинов, представители на българската държавност и общественици.

В края на богослужението епископ Йоан се обърна към множеството християни, дошли от цяла София, с думите на псалмопевеца Давид: „Радостен е този ден, който Господ сътвори”. Днес, когато завършва цветословният период и отбелязваме паметта на Всички светии, извършихме пълния чин за освещаване на нов храм. Службата по освещаването е високодуховно и сакрално последование...

В този св. Престол вложихме три частици от мощите на св. мчк Трифон, които освещават и правят възможно извършването на всички богослужби. Освещаването на нов храм винаги се сравнява с кръщението на човек. Така както човека потапят трикратно във вода, така и храмът се поръсва със светена вода; тъй както храмът се миропомазва в четирите посоки, така и човек бива миропомазан и приема печата и дара на Светия Дух...

Днес един нов дом Господен отваря врати за редовна богослужба. Господ призова човеци, които с ктиторски акт вложиха много средства за изграждането на този храм. Ние благодарим на основния ктитор г-н Лъчезар Николов и неговото семейство за усърдието и вложените средства за построяването на този дом Господен и тъй като Господ е Господар на този дом, нека Той да му въздаде за добротворството и за делата”.

Викарният епископ се обърна и към г-н Бойко Борисов, който застанал в близост до певницата, държеше в ръце разтворена мощехранителница: „Ние имаме още една радост, днес е ден на духовно сътрудничество между светската и духовната власт. Сред нас е министър-председателят на Републиката в свидетелство и изява на своята вяра, който дарява драгоценна частица от Честния Кръст Господен, който подарък ние приемаме с благодарност за този храм”.

Софийският викарий благодари сърдечно на г-н Бойко Борисов от името на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим за дарената частица и за кръщелния купел, "в който ще се раждат за Христа нови човеци". Накрая епископът му благопожела здраве, духовни сили, благодатна помощ и да има онова дръзновение и онази радост, която донесе Спасителят на света.

„Нека в благодатно съзвучие между духовната и светската власт да творим общото дело за полза на скъпото ни Отечество и светата Църква” - завърши той.

След осем години (първата копка е направена през 2002 г.) упорита работа на г-н Лъчезар Николов, който е главният инициатор, организатор и дарител на новопостроения храм, „Възнесение Господне” отвори врати.

Г-н Николав споделя, че през тези години му е било много трудно да върви по пътя на храмостроителството, като че ли за да се оправдаят в пълнота думите на един свещеник, който в началото го предупредил, че трудно се гради храм, тъй като множество поднебесни духове на злобата се обединяват срещу него.

„Много по-лесно е да направиш например заведение - споделя той. - Когато правиш църква, всичко е трудно... Но най-трудно се приема некоректността на хората. През годините идваха хора, фирми с желание да помагат, обещаваха, сключвахме договори... но в повечето случаи те отлагаха изпълнението им с месеци, години, лъжеха в размери, цени, качество и изпълнение. Идват и искат само да спечелят пари... Не знам защо, когато някой иска да строи църква, другите смятат, че той има голям грях или проблем и е готов да дава пари за несвършена работа”.

Разговарям с г-н Лъчезар Николов за неговия все пак мотив, а той някак смутено отговаря, че иска да направи нещо стойностно, което да остане за поколенията, „нещо, което да даде духовна утеха и радост на християните в квартала”. Опитвам все пак да разбера колко средства са вложени в строежа и дали е подпомогнат от други дарители.

От първата копка до сега са дарени едва 13 500 лв. (като справка отбелязвам, че само плочите около храма струват 14 600 лв.), всичко останало е обезпечил той и семейството му.

„Не се изкушавах да записвам разходите и когато плащах - нарочно късах фактурите, за да не помня цифри и да не би в даден момент да сметна... Аз наистина не знам колко струва всичко” - казва скромно г-н Николов.

Той разказва, че произхожда от обикновено семейство и родителите му са били традиционно вярващи, но прабаба му е била силно религиозна. Самият той е кръстен съзнателно около 20-ата си година.

„Но всеки човек си има свой път и е важно да го извърви достойно ” - уверено казва той.

Текст: Весела Игнатова
Снимки: Атанас Димитров

 

 

Снимки

Иконостасът на храм "Възнесение Господне" в кв. "Ситняково"Част от иконостаса на храм "Възнесение Господне"Част от иконостаса на храм "Възнесение Господне"На купола е изографисан Господ Иисус Христос ВседържителНа купола е изографисан Господ Иисус Христос ВседържителОсвещаване на храм "Възнесение Господне" в кв. "Ситняково"Освещаване на храм "Възнесение Господне" в кв. "Ситняково"Освещаване на храм "Възнесение Господне" в кв. "Ситняково"Освещаване на храм "Възнесение Господне" в кв. "Ситняково"Освещаване на храм "Възнесение Господне" в кв. "Ситняково"Обличане на светия ПрестолОбличане на светия ПрестолОбличане на светия ПрестолОсвещаване на храм "Възнесение Господне" в кв. "Ситняково"Освещаване на храм "Възнесение Господне" в кв. "Ситняково"Освещаване на храм "Възнесение Господне" в кв. "Ситняково"Освещаване на храм "Възнесение Господне" в кв. "Ситняково"Освещаване на храм "Възнесение Господне" в кв. "Ситняково"Освещаване на храм "Възнесение Господне" в кв."Ситняково"Четене на св. ЕвангелиеЧетене на св. ЕвангелиеЧетене на св. ЕвангелиеОсвещаване на храм "Възнесение Господне" в кв. "Ситняково"ПсалтитеНачало на първата св. Литургия в храмаОсвещаване на храм "Възнесение Господне" в кв. "Ситняково"Малък входОсвещаване на храм "Възнесение Господне" в кв. "Ситняково"Четене на АпостолаЧетене на св. ЕвангелиеЧетене на св. ЕвангелиеИподяконитеВелик входВелик входВелик входВелик входВелик входВелик вход"Символът на вярата"Освещаване на храм "Възнесение Господне" в кв. "Ситняково"Коко и Рали обрадвани посвоемуПремиерът Бойко Борисов на път за храмаПремиерът в дружески разговорПремиерът Бойко Борисов и ктиторът Лъчезар НиколовДружески разговорПремиерът Бойко Борисов дари на храма частица от св. Кръст ГосподенПремиерът Бойко Борисов дари на храма частица от св. Кръст ГосподенПремиерът Бойко Борисов дари на храма частица от св. Кръст ГосподенПремиерът Бойко Борисов дари на храма частица от св. Кръст ГосподенЧастицата от св. Кръст ГосподенСлово на Негово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан при засилен медиен интересПремиерът Бойко Борисов дари на храма частица от св. Кръст ГосподенПремиерът Бойко Борисов дари на храма частица от св. Кръст ГосподенИзключителен медиен интересПремиерът Бойко Борисов обграден от медии и вярващиПремиерът Бойко Борисов в храмаЗнеполският епископ Йоан благославя премиераПричастяване на богомолния народРаздаване на нафората от Знеполския епископ ЙоанПредстоятелят на храма о. Валентин ТупаровВ смирение...Скромен дар за храма от една възрастна женаХрам "Възнесение Господне" в столичния кв. "Ситняково"Храм "Възнесение Господне" погледнат от изток
« предишна новинаследваща новина »