ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

На Преполвение в Бачковския манастир

10 май 2017 14:27, Бачковска света обител
На Преполвение в Бачковския манастир

Двадесет и пет дни минаха от деня на славното Христово възкресение, толкова ни остават и до деня на снизошествието на Духа Светаго и сътворяването на църковния кораб, който и досега ни носи на борда си и ни пази от вълните на богоненавистника, носи ни към пристана Христов и Едемските градини. На този ден по установената от вярващите на Асеновград традиция, донасят в манастира чудотворната икона на св.Богородица от градския храм „Благовещение”.

Днес Българската православна църква празнува и възстановяването на своето патриаршеско достойнство. Тъй, по промисъл Божии, съвпаднаха тези два празника за обща радост на братството на манастира и на вярващите участвали в литията и изпълнили обителта на Онази, осиновила ни в подножието на кръста и дала обет да ни изведе до Царството на Сина Си, по думите на преосвещения епископ Поликарп, участник в шествието.

След св.литургия, отслужена от високопреподобния игумен, архим.Симон, в деня на небесния му покровител и патрон – св. апостол Симон Зилот, манастирското братство и множеството вярващи посрещнаха чудотворната икона св.Богородица Милуваща в подножието на манастира. Иконата бе придружавана от Знеполски епископ Арсений и Белоградчишки епископ Поликарп, много клирици на св.Пловдивска митрополия и миряни. От местото на посрещането до двора на обителта св.образ бе носен на рамо от православния народ. В двора на манастира се отслужиха молебен и водосвет за здраве и добро поспешение на всички присъстващи и целия български народ.

На вярващите бе раздаден постен курбан – бял боб.

В късния следобед, чудотворнта „гостенка”, завършила срещата си с чудотворната Бачковска икона на св.Богородица, ще се отправи към „дома” си храма „Благовещение Богородично” в Асеновград.

Текст и снимки: Стамен Пепелишев

 

 

Снимки

На Преполвение в Бачковския манастирНа Преполвение в Бачковския манастирНа Преполвение в Бачковския манастирНа Преполвение в Бачковския манастирНа Преполвение в Бачковския манастирНа Преполвение в Бачковския манастирНа Преполвение в Бачковския манастирНа Преполвение в Бачковския манастирНа Преполвение в Бачковския манастирНа Преполвение в Бачковския манастирНа Преполвение в Бачковския манастирНа Преполвение в Бачковския манастирНа Преполвение в Бачковския манастирНа Преполвение в Бачковския манастирНа Преполвение в Бачковския манастирНа Преполвение в Бачковския манастирНа Преполвение в Бачковския манастирНа Преполвение в Бачковския манастирНа Преполвение в Бачковския манастирНа Преполвение в Бачковския манастирНа Преполвение в Бачковския манастирНа Преполвение в Бачковския манастирНа Преполвение в Бачковския манастирНа Преполвение в Бачковския манастирНа Преполвение в Бачковския манастир
« предишна новинаследваща новина »