ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Прослава на светите братя Кирил и Методий – Празник на град Шумен

12 май 2017 11:53, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Прослава на светите братя Кирил и Методий – Празник на град Шумен

На 11 май, ден определен от 1857 г. в град Цариград, а и в град Пловдив за обща прослава на светите братя Кирил и Методий, Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи празнична Света Литургия в храм "Възнесение Господне". Заедно с Архиерея служиха ст. ик. Димитър Николов - предстоятел на храма и архиерейски наместник на Шуменска духовна околия, духовници от града, протодякон Алексаднър Нешев и дякон Любомир Георгиев.

В своята проповед митрополит Йоан отбеляза, че днешният ден е посветен на светите равноапостолни славянобългарски просветители Методий и Кирил, наречени учители славянски, просветители на целия славянски мир и каза: "Бог е светлина и всяко едно вдъхновение на човека, което надвишава неговите умствени и нравствени възможности е от Духа Светаго и то просветява човек, и то е дело на Бога."

Архиереят разясни епохалното дело на светите братя в нелекото време, в което са живели, защото онова разбиране за официалността на езиците е било толкова пропито в живота на човеците, че не е било възможно някой да допусне, че и на славянски език може да се благовести словото Божие. Но то се благовести и слава Богу, защото свети апостол Павел казва: "но в църква предпочитам да кажа пет думи разбрани, за да поуча и други, отколкото хиляди думи на език непознат" (1 Кор. 14:19), "защото, ако се моля на непознат език, духът ми се моли, умът ми обаче остава безплоден" (1 Кор. 14:14). Следователно, човешкият ум, за да може да възприеме в пълнота молитвата свързана със съприкосновение с Бога, с Богочовека Христос, с Личностния Бог, трябва езикът да бъде разбран. Само това, ако приемем за заслуга на светите братя и изключим всичко останало, е най-голямата заслуга, която могат двама човека да направят за векове напред. Следователно онзи велик, творчески, духоносен, светозарен акт е дело на Божията благодат на избраниците, които Бог избра.

Негово Високопреосвещенство обърна внимание и на това, че Светата Църква приема, че в средата на 40 дни, в които Христос, Възкръсналия от мъртвите се явява на Своите ученици, има празник – Преполовение, така че днешното празнично богослужение е свързано и духовно с него, но все в смисъла на Възкресение Христово.

На 11 май Шумен отбелязва своя празник. След Светата Литургия митрополит Йоан присъства на празничната програма подготвена за деня. Пред сградата на Община Шумен бяха вдигнати знамената и бяха произнесени редица поздравителни адреси от официални лица към общинското ръководство и гражданите на Шумен.

След това бе проведена тържествена сесия на Общински съвет Шумен и бяха връчени "Наградите на Шумен" за изкуство и култура на граждани допринесли значително за града със своя труд.

Снимки: Екип на Варненска и Великопреславска света митрополия

 

 

Снимки

Прослава на светите братя Кирил и Методий – Празник на град ШуменПрослава на светите братя Кирил и Методий – Празник на град ШуменПрослава на светите братя Кирил и Методий – Празник на град ШуменПрослава на светите братя Кирил и Методий – Празник на град ШуменПрослава на светите братя Кирил и Методий – Празник на град ШуменПрослава на светите братя Кирил и Методий – Празник на град ШуменПрослава на светите братя Кирил и Методий – Празник на град ШуменПрослава на светите братя Кирил и Методий – Празник на град ШуменПрослава на светите братя Кирил и Методий – Празник на град ШуменПрослава на светите братя Кирил и Методий – Празник на град ШуменПрослава на светите братя Кирил и Методий – Празник на град ШуменПрослава на светите братя Кирил и Методий – Празник на град ШуменПрослава на светите братя Кирил и Методий – Празник на град ШуменПрослава на светите братя Кирил и Методий – Празник на град ШуменПрослава на светите братя Кирил и Методий – Празник на град ШуменПрослава на светите братя Кирил и Методий – Празник на град ШуменПрослава на светите братя Кирил и Методий – Празник на град ШуменПрослава на светите братя Кирил и Методий – Празник на град ШуменПрослава на светите братя Кирил и Методий – Празник на град ШуменПрослава на светите братя Кирил и Методий – Празник на град ШуменПрослава на светите братя Кирил и Методий – Празник на град ШуменПрослава на светите братя Кирил и Методий – Празник на град ШуменПрослава на светите братя Кирил и Методий – Празник на град ШуменПрослава на светите братя Кирил и Методий – Празник на град ШуменПрослава на светите братя Кирил и Методий – Празник на град ШуменПрослава на светите братя Кирил и Методий – Празник на град ШуменПрослава на светите братя Кирил и Методий – Празник на град ШуменПрослава на светите братя Кирил и Методий – Празник на град ШуменПрослава на светите братя Кирил и Методий – Празник на град ШуменПрослава на светите братя Кирил и Методий – Празник на град ШуменПрослава на светите братя Кирил и Методий – Празник на град ШуменПрослава на светите братя Кирил и Методий – Празник на град ШуменПрослава на светите братя Кирил и Методий – Празник на град ШуменПрослава на светите братя Кирил и Методий – Празник на град ШуменПрослава на светите братя Кирил и Методий – Празник на град ШуменПрослава на светите братя Кирил и Методий – Празник на град ШуменПрослава на светите братя Кирил и Методий – Празник на град ШуменПрослава на светите братя Кирил и Методий – Празник на град ШуменПрослава на светите братя Кирил и Методий – Празник на град ШуменПрослава на светите братя Кирил и Методий – Празник на град ШуменПрослава на светите братя Кирил и Методий – Празник на град ШуменПрослава на светите братя Кирил и Методий – Празник на град Шумен
« предишна новинаследваща новина »