ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Репортаж от св. Литургия и рецитала в конкурсния финал "Възкресение Христово" - 2017

15 май 2017 15:04, Българска Патриаршия
Рецитал

На 14 май 2017 г. столичният храм "Св. св. Кирил и Методий" (ул. "Г.Вашингтон" № 47) отново прегърна в обятията си всички, възлюбили духовното просвещение и църковното изкуство, дошли да участват в тържествения финал на синодалния Национален конкурс „ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО" – 2017, който бе организиран по решение на Св. Синод на БПЦ-БП от синодалния Културно-просветен отдел (КПО).

Св. Синод награди победителите в категориите "Литература", „Изобразително изкуство” и „Фотография” с щедри и полезни награди. Между духовните четива, връчени като награди на малки и големи, бяха Новият Завет, както и синодалните издания "Най-безценният бисер" и Христоматията "Жития на светии" - най-новото помагало по Религия-Православие за ученици от основното училище, което излезе дни преди конкурсния финал и е съвместен проект на КПО при Св. Синод и Синодално издателство. "Животът на св. Йоан Рилски" - издание на Руенския манастир, както и сборникът с великопостни проповеди на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил - "Тайната на покаянието", бяха други ценни награди, насочени към духовно-нравственото развитие на подрастващите. Последната книга е дарение от Руския храм-подворие "Св. Николай Мирликийски Чудотворец" в София, за което КПО сърдечно благодари на предстоятеля на Подворието архим. Филип Василцев.

След края на св. Литургия и награждаването в храма Мелнишкият еп. Герасим - гл. секретар на Св. Синод, заедно с г-жа Янка Такева - председател на Синдиката на българските учители, уважиха рецитала и откриването на изложбата в Енорийския център на храм "Св. св. Кирил и Методий". В Енорийската зала са изложени най-добрите конкурсни творби от разделите "Изобразително изкуство" и "Фотография", а победителите в раздел "Литература" лично представиха своите произведения, които отново приведоха сърцата на присъстващите в дълбоко вълнение и възкресна радост.

Епископ Герасим се обърна към всички със следните думи: „Скъпи в Господа братя и сестри, преподаватели, родители, деца и ученици, желаем днес да отдадем значимото на учителите и на всички, които подготвят тези деца, които дават своя труд, своето време, своето внимание, за да могат те правилно да се ориентират и да вървят във вярата, защото видяхме, че тези деца имат вяра! Христос ги обича и те Го обичат... Сега откриваме изложбата и на тези великолепни рисунки и фотографии, от които сами можете да се убедите, че те са подготвени с не по-малко талант и не по-малко вяра... С откриването на тази изложба се разделяме. Тазгодишният конкурс завършва на този етап и, както споменахме преди малко в храма, тази година за първи път ще може тези рисунки и фотографии да бъдат закупени от хора, които биха искали да помогнат. За да може изкуството на тези деца, техният труд да допринесе за това други техни връстници, които имат нужда от лечение и от помощ, от внимание, да получат и те от своите си връстници тази подкрепа. На 31 май 2017 г. от 18,00 ч. в хотел „Маринела” в София ще бъде проведено това празнично събитие, на което ще бъдат продадени и стари творби от предишните издания на синодалния конкурс. Защото ние събираме всички тези творби, но смятаме, че ще бъде много по-добре, ако те могат да послужат за нещо и този труд и този талант на децата да помогне на други деца. Благодаря ви от все сърце, че бяхте с нас! Бог да ви благослови! От името на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит преподавам неговото архипастирско благословение. Нека Бог да бъде с всички вас! Христос воскресе!”

"Воистину воскресе!" отвърнаха всички гости и участници, след което епископ Герасим дълго бе изпращан от родители, директори, учители и деца, които искаха да побеседват с него и да получат архиерейското му благословение. А той все така сърдечно ги поощряваше да продължат по избрания спасителен път на православната вяра и православното творчество, които разкриват и изразяват смисъла на живота.

Гостите посетиха и трапезарията, в която бе подготвена вкусна почерпка. В двора на храма те дълго общуваха помежду си, както и с организаторите на конкурса от КПО на Св. Синод. Децата с голяма радост разглеждаха получените награди, грамоти и сертификати, а родителите благодаряха за възможността да присъстват на такова възвишено духовно тържество, каквото само Църквата може да създаде!

Културно-просветният отдел ще представи в Официалния сайт на Българската Патриаршия наградените творби във всички конкурсни категории от всички издания на конкурса досега.

Честито на всички победители!

По молитвите на нашите първоучители св. братя Кирил и Методий Бог да дарува на България духовно възкресение, а на нас - вечно спасение!

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ! ВОИСТИНУ ВОСКРЕСЕ!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Още за конкурсния финал в:

http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=234711

http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=234718

http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=234770

Текст: Десислава Панайотова
Снимки: Ангел Карадаков (1-8), Нина Комарова (9-21)

 

 

Снимки

РециталРециталрециталрециталрециталрециталОбръщението на Мелнишки еп. ГерасимХрам "Св. св. Кирил и Методий" в СофияПри св. Евангелие на утренятаМелнишки еп. Герасим влиза в храмаЕп. Герасим благославя събралите се за духовното тържествоМелнишки еп. Герасим и ставр. ик. Александър ГеоргиевМолитви преди св. ЛитургияМолитви преди св. ЛитургияО. Александър кади при изнасянето на св. мощи на св. Три светители за поклонениеСв. Литургия в Неделя на СамарянкатаСв. Литургия в Неделя на СамарянкатаСв. Литургия в Неделя на СамарянкатаКонкурсните наградиС дарението от Руския храм-подвориеНай-новата Христоматия на Св. Синод по Религия-Православие
« предишна новинаследваща новина »