ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейска св. Литургия в Неделя на Самарянката в Пловдив

15 май 2017 10:10, Пловдивска митрополия
Архиерейска св. Литургия в Неделя на Самарянката в Пловдив

На 14 май, Пета Неделя след Пасха - на Самарянката, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай Знеполският епископ Арсений, първи викарий на митрополита, възглави архиерейска св. Литургия в храм „Св. Петка” в Пловдив. С викарния епископ съслужиха ставрофорен свещеноиконом Добромир Костов - протосингел при Пловдивска митрополия, ставрофорен свещеноиконом Тодор Хаджиев и свещеноиконом Деян Стоенчев – духовни надзорници при митрополията, свещеноиконом Еленко Йосифов, председател на храма, иконом Роман Арнаучков, митрополитските протодякон Илиян Александров и дякон Ангел Ангелов. Песнопенията изпълни смесеният хор при храм „Св. Петка” с диригент Гергана Люцканова.

Десетки благочестви християни изпълниха храма. Сред тях имаше и много малки деца, доведени от своите родители, за да познаят още в детските ги години безценните истини и съкровища на Православието. По време на Причастния канон иконом Роман Арнаучков произнесе вдъхновено слово за живота на Самарянката - св. мчца Фотиния, в което каза:

„С думите „жива вода” Господ характеризира Себе Си и Своето учение. Така Той сочи на хората, че трябва да оставят враждите помежду си и да се обърнат към Него, към истинския Път за спасение. Без живата вода на Христовото Благовестие човеците не могат да правят добро. Те се заблуждават от грешни верови и исторически наслоения и от собствената си грешна природа. Христос е този, Който единствен може даде истина и любов на грешниците, да укрепи духа им и ги научи на истинското богопоклонение и служение на Бога.”

В края на богослужението Негово Преосвещенство епископ Арсений преподаде на всички архипастирския благослов на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай.

За повече снимки посетете галерията на Пловдивска митрополия:

http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/1281-14052017g-5-nedelya-sled-pasha-na-samaryankata-arhiereiska-sveta-liturgiya-v-hram-q-sv-petka-q-gr-plovdiv.html

 

 

Снимки

Архиерейска св. Литургия в Неделя на Самарянката в ПловдивАрхиерейска св. Литургия в Неделя на Самарянката в ПловдивАрхиерейска св. Литургия в Неделя на Самарянката в ПловдивАрхиерейска св. Литургия в Неделя на Самарянката в ПловдивАрхиерейска св. Литургия в Неделя на Самарянката в ПловдивАрхиерейска св. Литургия в Неделя на Самарянката в ПловдивАрхиерейска св. Литургия в Неделя на Самарянката в ПловдивАрхиерейска св. Литургия в Неделя на Самарянката в ПловдивАрхиерейска св. Литургия в Неделя на Самарянката в Пловдив
« предишна новинаследваща новина »