ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Деца от Видин разиграха превземането на Бдин от Лайош Анжуйски

31 май 2010 12:38, Видинска митрополия
Деца от Видин разиграха превземането на Бдин от Лайош Анжуйски

На 31 май на откритата сцена в крепостта „Баба Вида”, 68 ученици от СОУ "Св. Кирил и Методий" във Видин получиха удостоверенията си за завършен начален етап на образование на специална церемония в крепостта.

Дипломите раздаде г-н Борислав Ванков, зам.-кмет на община Видин, и поздрави децата с празника.

Те присъстваха на историческа възстановка, режисирана от А. Гешева, и представиха превземането на средновековния Бдин от унгарците през далечната 1365 година.

Възстановката е дело на ученици от няколко видински училища, които се увличат от историята и игрите в реално време (LARP). Гостите на церемонията получиха представа как е била превзета крепостта "Баба Вида" от войските на Лайош I Анжуйски.

След загубеното сражение видинският владетел Срацимир е пленен и заточен за цели две години в хърватската крепост "Гумник", а една трета от населението на Видинското царство било принудено да приеме католическата вяра.

Ризниците и оръжията младежите си бяха изработили сами, а част от костюмите бяха предоставени от Видинския драматичен театър. За да запомнят малчуганите събитието, имаше и продължение - на учениците бяха връчени удостоверения.

На възстановката и раздаването на удостоверенията присъстваха архимандрит Поликарп и архимандрит Евтимий, от Видинска митрополия.

След края на събитието архимандрит Поликарп раздаде на участниците във възстановката по една Библия, за благословение и Божие вдъхновение по творческия им път.

Той пожела да запазят завинаги любовта си към Видин и историята му, както и да правят всичко възможно, за да разпространяват славата на древния Бдин в България и по цял свят.

Текст: архимандрит Поликарп
Снимки: архимандрит Евтимий

 

 

Снимки

Деца от Видин разиграха превземането на Бдин от Лайош АнжуйскиДеца от Видин разиграха превземането на Бдин от Лайош АнжуйскиДеца от Видин разиграха превземането на Бдин от Лайош АнжуйскиДеца от Видин разиграха превземането на Бдин от Лайош АнжуйскиДеца от Видин разиграха превземането на Бдин от Лайош АнжуйскиДеца от Видин разиграха превземането на Бдин от Лайош АнжуйскиДеца от Видин разиграха превземането на Бдин от Лайош АнжуйскиДеца от Видин разиграха превземането на Бдин от Лайош АнжуйскиДеца от Видин разиграха превземането на Бдин от Лайош АнжуйскиДеца от Видин разиграха превземането на Бдин от Лайош АнжуйскиДеца от Видин разиграха превземането на Бдин от Лайош АнжуйскиДеца от Видин разиграха превземането на Бдин от Лайош АнжуйскиДеца от Видин разиграха превземането на Бдин от Лайош АнжуйскиДеца от Видин разиграха превземането на Бдин от Лайош АнжуйскиДеца от Видин разиграха превземането на Бдин от Лайош АнжуйскиДеца от Видин разиграха превземането на Бдин от Лайош АнжуйскиДеца от Видин разиграха превземането на Бдин от Лайош АнжуйскиДеца от Видин разиграха превземането на Бдин от Лайош АнжуйскиДеца от Видин разиграха превземането на Бдин от Лайош АнжуйскиДеца от Видин разиграха превземането на Бдин от Лайош АнжуйскиДеца от Видин разиграха превземането на Бдин от Лайош АнжуйскиДеца от Видин разиграха превземането на Бдин от Лайош АнжуйскиДеца от Видин разиграха превземането на Бдин от Лайош АнжуйскиДеца от Видин разиграха превземането на Бдин от Лайош АнжуйскиДеца от Видин разиграха превземането на Бдин от Лайош АнжуйскиДеца от Видин разиграха превземането на Бдин от Лайош АнжуйскиДеца от Видин разиграха превземането на Бдин от Лайош АнжуйскиДеца от Видин разиграха превземането на Бдин от Лайош АнжуйскиДеца от Видин разиграха превземането на Бдин от Лайош АнжуйскиДеца от Видин разиграха превземането на Бдин от Лайош Анжуйски
« предишна новинаследваща новина »