ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Велика вечерня с лития за празника на св. Николай Софийски

16 май 2017 23:33, Софийска митрополия
Лития до лобното място на св. Николай Софийски

На 16 май, в навечерието на успението на св. вмчк Николай Софийски, в посветения на него столичен храм бе отслужена велика вечерня с лития и петохлебие. С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, богослужението бе предстоявано от ставр. ик. Ангел Ангелов, протосингел на Софийска епархия, в съслужение с храмовото духовенство и свещенослужители от различни столични храмове. Десетки софиянци изпълниха празнуващия храм и се включиха в съборната църковна молитва към софийския великомъченик.

На певницата възхвала към Божия угодник отправяше сборна група певци от цяла София, водена от Любомир Игнатов и Андрей Касабов.

След вечернята, по традиция цялото множество начело с хоругви, следвани от певците, свещениците, носещи житийна икона на св. Николай и частица от неговите мощи, се отправи с литийно шествие до гробното място на светеца, намиращо се на ул. „Цар Симеон“ № 125. Там, пред малкия параклис, беше направен водосвет и след това цялото шествие се върна в храм „Св. Николай Софийски“, където продължи вечерното богослужение с последованието на петохлебието.

В своето слово в края на богослужбата ставрофорен иконом Ангел Ангелов говори за подвига и смъртта на Христовите мъчениците и най-вече на св. Николай Софийски. Матей Граматик, посещавайки мъченика в килията, вижда там „ликуващия, сияещия човек, който показва не само вярата си, а и най-важното – любовта си… Толкоз много обикнал другия, че забравил за своята съдба. Ето това е да живее Христос в теб. Това е да имаш такава вяра, че да преобразиш живота си и да не виждаш смъртта, а точно обратното – вечността. Оная вечност, която ни е обещана. Там, в истинското жилище, при нашия Отец. Колко нужна ни е тая святост сега, ония ликове, които да сияят“, каза софийският протосингел и пожела лека вечер на всички, „които бяха народа Божий и пропътуваха този тържествен и дивен път, път на мъченичество, път на славата“.

Още снимки може да видите на официалния сайт на Софийска епархия: https://mitropolia-sofia.org/index.php/novini/novini-ot-mitropoliyata/1602-0516

Текст и снимки: Мартин Митов

 

 

Снимки

Вход на вечернятаЛития до лобното място на св. Николай СофийскиЛития до лобното място на св. Николай СофийскиЛития до лобното място на св. Николай СофийскиПри гроба на св. Николай СофийскиПри гроба на св. Николай СофийскиПевцитеПоследование на петохлебието
« предишна новинаследваща новина »