ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Българската църква в Хамбург отпразнува 10-годишнина от създаването си

17 май 2017 12:50, Митрополия на Западна и Средна Европа
Негово Високопреосвещенство митрополит Антоний и Негово Преосвещенство епископ Герасим.

С тържествена света Литургия, възглавена от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний и Негово Преосвещенство Мелнишки епископ Герасим – главен секретар на Св. Синод на БПЦ-БП, Българската православна община в Хамбург отбеляза през изминалата събота 10 години от основаването си. В празничната света Литургия взеха участие и протойерей Щефан Грос от енорията в Кьолн-Бон, о. Сергий Ненов от Щутгарт, както и свещеници от Руската, Румънската и немскоезичната Руска православна църква в града. Специално за празника бяха дошли също така берлинският свещеник о. Любомир Леонтинов, о. Антоний Найденов, който в края на 2007 г. започва служение като първи свещеник на общината в Хамбург, епархийският съветник д-р Христо Беров, почетният консул на България, проф. д-р Герд-Винанд Имайер, неуморно подкрепящ енорията от началото на съществуването й, както и представители на католическата и протестантската общности в града. Свещеноиконом Юлиян Ангелов от Берлин, който подкрепя общината в ханзейския град от самото й начало, не успя да присъства на празника поради неотложни служебни ангажименти.

След Евхаристията митрополит Антоний поздрави енорията в Хамбург и изрази радостта си, че е успяла да устои на трудностите през годините, свързани най-вече с намиране на помещения за богослужения, и от основаването си досега не спира да прави възможно отслужването на божествената света Литургия всяка неделя. Владиката наблегна на това, че Църквата е не просто „сграда от камъни, а здание от човешки души” и окуражи енориашите в Хамбург да продължават усилията си за сдобиването със собствен православен храм.

Митрополит Антоний и епископ Герасим поздравиха инициативата на общината за провеждането на годишен конкурс за детска рисунка. Митрополит Антоний подчерта, че по този начин децата получават неповторимата възможност да се докоснат до темата за Бога, а епископ Герасим сподели радостта си от разпознаваемостта на Хамбургския конкурс вече в цяла България. Двамата духовници оглавиха журито на тазгодишния конкурс и имаха нелеката задача да изберат заедно с останалите членове на журито 13 от над 100 прекрасни рисунки, сътворени от деца от Хамбургската енория, но в мнозинството си - от редица български градове. Пред пъстрите стени с детските творби в преддверието на храма бяха обявени имената на децата, чиито рисунки ще влязат в календара за 2018 г.

(Виж:https://www.facebook.com/pg/Bulgarische-Orthodoxe-Kirche-Hl-Kyrill-und-Hl-Methodius-Hamburg-222951744385332/photos/?tab=album&album_id=1811509322196225).

Освен чудесните детски интерпретации на конкурсната тема за Божието царство, гостите на празника имаха възможността да видят и фотоизложбата на Милена Апостолова „Вяра“ със снимки, пресъздаващи мигове от църковния живот на общината в Хамбург.

Два дни по-рано, на самия храмов празник, посветен на светите равноапостолни братя Кирил и Методий, енорийският свещеник о. Кръстин Апостолов, придружен от църковния хор, отслужи празнична вечерня в рамките на Европейската седмица в гр. Хамбург, а броени седмици преди честването на юбилея общината посрещна първата си олтарна икона, изографисана с мозаечна техника от българската иконописка Теодора Йорданова, която в момента изработва още три икони в същия стил за преносимия иконостас в Хамбург.

Честванията на 10-годишнината от създаването на Хамбургската енория започнаха още през м. март с концерт на Българския православен хор от Берлин и ще се разпрострат до края на годината, когато в Хамбург ще се проведе първата седмица на Православието. Тогава ще бъде организиран и детският празник, на който ще бъдат наградени участниците от Хамбург в тазгодишния художествен конкурс и детските рисунки ще бъдат предложени на благотворителен търг.

В случай, че някой има нещо против търга, умоляваме да ни уведоми на web@bulgarische-kirche.de

Текст: Велина Вебер

 

 

Снимки

Негово Високопреосвещенство митрополит Антоний и Негово Преосвещенство епископ Герасим.Негово Високопреосвещенство митрополит Антоний и Негово Преосвещенство епископ ГерасимНегово Преосвещенство Мелнишки епископ Герасим обявява имената на победителите от тазгодишния конкурсДеца от енорията поздравяват гостите с песничката „Кой направил е цветята”О. Сергий Ненов от Щутгарт и Негово Високопреосвещенство митрополит АнтонийПразнична торта под формата на Евангелие, приготвена специално от оперната певица Людмила ГеоргиеваХрамът беше пълен с дечицата от енорията, които редовно се причастяватПразничната тортаО. Кръстин и хористки от Българската и Румънската православна църква в Хамбург след вечернята на 11 май
« предишна новинаследваща новина »