ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Книга за смъртта и победата над нея

18 май 2017 13:10, Софийска митрополия
Представяне на новата книга на о. Владимир Дойчев - „Срещи със смъртта“

Представянето на втората книга на свещеник Владимир Дойчев „Срещи със смъртта“ успя отново да напълни салона на Софийската света митрополия. Рядко български автор може да събере в делнична вечер толкова много хора, такава пъстра и разнородна публика, да задържи вниманието им близо два часа, да ги обедини около писаното слово, още повече, ако той няма претенции да е писател. Срещата се превърна от презентация на книга в топла и спасителна беседа за Господа и Неговата победа над смъртта. Всеки, който познава отец Владимир, знае, че той говори тихо, но пък всяка от думите му предизвиква вълнение в душата.

„...Всичко, което някога съм писал, е едно предложение за приятелство в Христа“ - каза столичният свещеник. „Това е книга, която е поменик за моите приятели, починалите, и аз не съм готов да се разделя с никой от тях, както най-често става. Не съм готов да ги забравя. Не мога да ги пратя в небитието, понеже знам, че те са живи. Ако смъртта не бъде разбрана с цялата й трагичност, с цялата й ужасяваща пъстрота, с цялото й нелепо присъствие в нашия живот, тогава и Христос не би бил разбран правилно. Христос би останал някакъв философ, учител, прекрасен образ за подражание, но не и най-важното – Победител над смъртта и греха и Изкупител на човешкия род. Затова може да се каже, че „Срещи със смъртта“ е продължение на първата ми книга с проповеди „Среща с Живота“...“

Отец Владимир е направил в сборника си с есета дисекция на смъртта във всичките й смисли. Духовникът успява да насочи личния ни прожектор не толкова към тлението на тялото, колкото към греха като причина и за духовната смърт. Той деликатно изобличава ослепяването ни за другия, изпращането му в някакво мисловно небитие, което също е една своеобразна вътрешна гибел. Но най-трудни за слушане бяха думите му, че компромисът с този свят и неговата логика е една малка смърт. Че именно от компромиса се ражда и религиозният фанатизъм.

Жадните за духовна утеха хора в залата използваха възможността да питат свещеника за всичко, свързано със смъртта, което им тежи, плаши, вълнува.

„...Това, което можем да направим за нашите починали, не е само да запишем имената им за поменаване на Литургията или да прочетем в къщи акатист. Да, това е много необходимо, но не е достатъчно. Трябва целия си живот да посветим на Бога. Това би била най-добрата панихида – когато човек се откаже от своята воля и се научи да изпълнява Божията“ – обобщи накрая отец Владимир.

Текст: Любомир Серафимов
Снимки: Василианна Мерхеб

 

 

Снимки

Представяне на новата книга на о. Владимир Дойчев - „Срещи със смъртта“Представяне на новата книга на о. Владимир Дойчев - „Срещи със смъртта“Свещеник Владимир ДойчевСвещеник Владимир ДойчевПредставяне на новата книга на о. Владимир Дойчев - „Срещи със смъртта“Представяне на новата книга на о. Владимир Дойчев - „Срещи със смъртта“Свещеник Владимир Дойчев раздава автографиСвещеник Владимир Дойчев раздава автографи
« предишна новинаследваща новина »