ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празник в село Недялско

31 май 2010 16:58, Сливенска митрополия
Празник в село Недялско

На 29 май 2010 г. в с. Недялско, община Стралджа, бе голям празник за селото и общината. Той бе организиран по повод завършилия основен ремонт на местния храм ”Света Троица”. Сутринта от 8, 30 ч. Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Йоаникий извърши обновление на храма, след което отслужи и света Литургия в съслужение със ставрофорните икономи Стоян Радев и Георги Димитров и йеродякон Калист.

Молитвено участие взеха и гостите на селото: областният управител на Ямболска област г-жа Таня Димитрова, кметът на Ямбол г-н Георги Славов, кметът на Стралджа г-н Митко Андонов, депутати, общински съветници, бизнесмени и десетки православни християни от селото. Такова църковно тържество в селото не е имало от десетилетия.

Храмът „Света Троица” е построен през 1874 г. и е един от най-старите в региона. Много години той е бил духовен оазис за православните християни, но и немалко време бе оставен в забвение, както и други храмове в този край. И все пак храмът издържа на атаките. Днес той е един от най-красивите и благоукрасени храмове. Заслуга за това имат както община Стралджа и кметството в с. Недялско, така и фирми, начело с ”Панда инвест” ООД със собственик г-н Ивайло Пандов, занимаваща се с лозарство. Тя отглежда над 1000 декара избрани сортове лозя, които дават суровина за производство на прочутите стралджанско вино и мускатова ракия.

Митрополит Йоаникий благодари на всички, дарили средства за възстановяването на храма, както и на жителите на селото, участвали с доброволен труд в това благородно дело. Призова ги да не допускат храмът отново да запустее, а да го пазят като свято достояние от дедите им.

След края на духовното тържество за всички присъстващи бе предложен корбан, изкусно приготвен от местни майстори.

снимки: Иван Георгиев

 

 

Снимки

Празник в село НедялскоПразник в село НедялскоПразник в село НедялскоПразник в село НедялскоПразник в село НедялскоПразник в село НедялскоПразник в село НедялскоПразник в село НедялскоПразник в село НедялскоПразник в село НедялскоПразник в село НедялскоПразник в село НедялскоПразник в село НедялскоПразник в село НедялскоПразник в село Недялско
« предишна новинаследваща новина »