ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейска вечерня за Събора на св. Баташки мъченици

18 май 2017 14:07, Пловдивска митрополия
Архиерейска вечерня за Събора на св. Баташки мъченици

На 16 и 17 май Църквата отдава почит на светите Баташки мъченици, отдали живота си за Христовата вяра след ужасавящи, нечовешки страдания и изтезания. На 16 май в храм „Св. Неделя” в Батак, където зверски са убити повече от 3000 християни, между които много жени и деца, бе отслужена архиерейска вечерня с петохлебие, възглавена по покана на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай от Високопреосвещения Великотърновски митрополит Григорий. В съслужение с него бяха Константийският епископ Яков, втори викарий на Пловдивския митрополит, Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Видинския митрополит, архимандрит Евтимий от Видинска епархия, ставрофорен свещеноиконом Добромир Костов - протосингел при Пловдивска митрополия, свещеноиконом Деян Стоенчев -духовен надзорник при митрополията, архиерейският наместник на Пещерска духовна околия свещеноиконом Любомир Траянов, свещеници от епархията и митрополитският протодякон Илиян Александров. Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.

Кметът на Батак Петър Паунов и стотици миряни от града и цялата страна присъстваха на вечерното последование със свещи в ръце, за да почетат и се помолят за светите Баташки мъченици, чиято невинна и скъпоценна кръв още може да се види по стените на храма. По много лица се стичаха сълзи. В края на богослужениието митрополит Григорий се обърна към всички с вдъхновено слово за вярата, смисъла на нейното отстояване до смърт и уроците на историята, в което каза:

„И сега настръхват косите ни, когато стоим тук, чувствайки се наследници на тези герои. Поробителят не може да отнеме друго, освен живота им. Аз чувствам – и не само аз, как по време на богослуженията техните души присъстват тук, как се радват и молят заедно с нас, как пребъдват пред Божия престол в молитва. Като четем какви мъки са изпитвали нашите предци от Батак, как топорът е сякъл безмилостно, как кметът, набит на кол, е въртян на шиш, как млади и стари били посичани безмилостно – да си направим поука и когато някой отвън ни казва, че случилото се тук е махленска свада – да не вярваме на сатанински помисли. Ние сме длъжни да пазим нашата вяра и история, защото който не го прави и не познава историята си, ще се наложи отново да я преживее. Нека никога не забравяме, че тези, които умряха за вярата и за Освобождението, те стоят пред Божия престол и се молят за нас. Човек умира само телесно. Има нещо непобедимо в нас. И това е вярата ни, започнала с покръстването, и духовната просвета, които нашите предци са дали не само на нашия народ, а и на голяма част от Европа. Това огромно духовно наследство не можа да бъде пречупено от петвековния поробител. По тази тема днес не се говори много. Но кой ще ни заповяда да забравим, да покрием, да погребем нашата история? Няма да се осъществят тези злокобни желания – да се забрави подвигът и на мъчениците тук, и на много други от цялата страна. България ще я бъде докато свят светува, защото никой не знае колко много свети мъченици имаме – като тези, чиито кости са тук и които се застъпват за нашия народ и непрестанно се молят пред Божия престол за нашето Отечество. А когато Бог е с нас, кой може да е против нас?”

Митрополит Григорий припомни и огромния принос на Пловдивския митрополит Николай за канонизирането на светите Баташки мъченици, като му благодари и за това, и за много други богоугодни дела. Архиереят нарече Батак „крепост на вярата” и „крепост на българщината” и изтъкна значението на изучаването на историята заедно със светото спасително Православие.

Да се поклони на мощите на светите Баташки мъченици в храма влезе президентът на България г-н Румен Радев, който целуна с огромно вълнение костницата с нетленните останки на небеснопросиялите праведници.

По-късно на площад „Освобождение” в Батак започна празнична проверка-заря по случай 141-та годишнина от Априлското въстание. Високопреосвещеният митрополит Григорий и Преосвещените епископи Яков и Поликарп бяха сред гостите на официалната трибуна заедно с президента Румен Радев, заместник-председателя на Народното събрание Валери Жаблянов, областния управител на област Пловдив Здравко Димитров, народни представители от Пазарджишки район, кмета на Батак Петър Паунов и руския посланик Н. Пр. Анатолий Макаров. В своето слово държавният глава Румен Радев изтъкна, че в Батак „вековният тиранин за последен път се опитал да погази вярата на българите и самоопределението на българския народ, да заличи искрата на достойнството на българина, но не е успял”. „Поклон и вечна памет на Баташките мъченици“, каза още президентът.

На церемонията присъстваха хиляди хора от цялата страна. Тържествената заря-проверка бе командвана от бригаден генерал Явор Матеев, командир на 68-а бригада „Специални сили”.

За повече снимки посетете галерията на Пловдивска митрополия:

http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/1282-16-05-2017.html

 

 

Снимки

Архиерейска вечерня за Събора на св. Баташки мъченициАрхиерейска вечерня за Събора на св. Баташки мъченициАрхиерейска вечерня за Събора на св. Баташки мъченициАрхиерейска вечерня за Събора на св. Баташки мъченициАрхиерейска вечерня за Събора на св. Баташки мъченициАрхиерейска вечерня за Събора на св. Баташки мъченициАрхиерейска вечерня за Събора на св. Баташки мъченициАрхиерейска вечерня за Събора на св. Баташки мъченициАрхиерейска вечерня за Събора на св. Баташки мъченици Архиерейска вечерня за Събора на св. Баташки мъченици Архиерейска вечерня за Събора на св. Баташки мъченици Архиерейска вечерня за Събора на св. Баташки мъченици Архиерейска вечерня за Събора на св. Баташки мъченици Архиерейска вечерня за Събора на св. Баташки Архиерейска вечерня за Събора на св. Баташки Архиерейска вечерня за Събора на св. Баташки Архиерейска вечерня за Събора на св. Баташки
« предишна новинаследваща новина »