ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Храмов празник на параклиса „Всех святих” в гр. Русе

31 май 2010 17:00, Русенска митрополия
По време на евхаристийния канон

На 30 май св. ни Църква в неделния ден чества паметта на Всички знайни и незнайни Божии светии, просияли през вековете. В този ден Негово Преосвещенство Месемврийският епископ Иаков, викарий на Русенския митрополит, по покана на свещ. Кръстю Милев, завеждащия параклиса „Всех святих” в гр. Русе, кв. "Чародейка", отслужи архиерейска божествена св. Литургия по повод храмовия празник на параклиса. В службата участие взеха още прот. Добромир Димитров и ст. ик. Стефан Стефанов.

На клироса пяха ик. Георги Георгиев, свещ. Димитър Димитров и Милен Бакалов. Параклисът беше изпълнен с богомолен народ, сред които много млади хора. При възгласа „Със страх Божий, вяра и любов пристъпете” множество от вярващите откликнаха и се причастиха с Тялото и Кръвта на нашия Господ Иисус Христос – залог за вечно спасение.

След края на Литургията Негово Преосвещенство произнесе проповед за смисъла на чествания празник и подчерта, че почитаните в календара светии са само една част от прославените от Бога. Има много такива, чиито имена ние не знаем, но на тях е посветен празникът на Всички светии, в който се обръщаме молитвено към тях. След това прозвуча многолетствие за Негово Светейшество патриарх Максим, за високопреосвещения митрополит Неофит, свещенството, боголюбивите миряни и всички присъстващи, уважили това духовно тържество. Беше извършен водосвет, след което бе раздадена нафората, като всички минаха да вземат благословение от Негово Преосвещенство.

Параклисът е своеобразен наследник на разрушения през 1975 г. русенски храм „Всех святих” и съхранява елементи от оригиналния му иконостас с царския ред икони, включително храмовата икона на Всички светии.

По молитвите на всички знайни и незнайни светии, Господи Иисусе Христе, помилуй нас!

Текст: Милен Бакалов
Снимки: Искрен Георгиев

 

 

Снимки

Храмовата иконаВ олтара"Твоя от Твоих"ПевцитеПо време на ЛитургиятаХрамов празник на параклиса „Всех святих” в гр. РусеХрамов празник на параклиса „Всех святих” в гр. РусеХрамов празник на параклиса „Всех святих” в гр. РусеХрамов празник на параклиса „Всех святих” в гр. РусеХрамов празник на параклиса „Всех святих” в гр. РусеХрамов празник на параклиса „Всех святих” в гр. РусеХрамов празник на параклиса „Всех святих” в гр. РусеХрамов празник на параклиса „Всех святих” в гр. РусеХрамов празник на параклиса „Всех святих” в гр. РусеХрамов празник на параклиса „Всех святих” в гр. РусеХрамов празник на параклиса „Всех святих” в гр. РусеХрамов празник на параклиса „Всех святих” в гр. РусеХрамов празник на параклиса „Всех святих” в гр. РусеХрамов празник на параклиса „Всех святих” в гр. РусеХрамов празник на параклиса „Всех святих” в гр. РусеХрамов празник на параклиса „Всех святих” в гр. РусеХрамов празник на параклиса „Всех святих” в гр. РусеХрамов празник на параклиса „Всех святих” в гр. РусеХрамов празник на параклиса „Всех святих” в гр. РусеХрамов празник на параклиса „Всех святих” в гр. РусеХрамов празник на параклиса „Всех святих” в гр. РусеХрамов празник на параклиса „Всех святих” в гр. РусеХрамов празник на параклиса „Всех святих” в гр. РусеХрамов празник на параклис „Всех святих” в гр. РусеХрамов празник на параклиса „Всех святих” в гр. Русе
« предишна новинаследваща новина »