ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Патриарх Неофит прие посланика на Палестина в България по негова молба

18 май 2017 15:37, Отдел "Връзки с обществеността"
Патриарх Неофит прие посланика на Палестина в България по негова молба

„Дано мирът, който ни е оставил Господ Иисус Христос, надвишаващ всеки ум, да изпълва сърцата ни и да утеши нашите братя в страдание” – каза Негово Светейшество Българският патриарх Неофит по време на срещата си с Негово Превъзходителство д-р Ахмед Ал Мадбух – извънреден и пълномощен посланик на държавата Палестина у нас, доайен на дипломатическия корпус в страната ни.

Посланик Мадбух посети днес патриарх Неофит, за да го запознае със ситуацията около започналата на 17 април т.г. отворена обща гладна стачка от над 1600 палестински политически затворници от различни израелски затвори. Негово Превъзходителство подчерта, че исканията на стачкуващите нямат политически характер, а чисто хуманитарен, свързани с елементарни човешки права на затворниците, режима на посещения от страна на техните близки, достъпа до медицински грижи, условията на живот и др.

Той допълни, че за стачкуващите тази форма на протест е единственото средство да бъдат чути техните искания. Г-н посланикът отправи молба към Негово Светейшество да помене в своите молитви около 6500-те палестински политически затворници, които са в израелските затвори, между които стотици малолетни, жени, хора на преклонна възраст и в тежко здравословно състояние. В отговор патриарх Неофит изказа своето състрадание към всички страдащи и пленени и изрази надежда за скорошно помирение на враждуващите.

В хода на разговора г-н посланикът изтъкна, че уважението към другите религии е основополагащо за исляма, че християните в Близкия Изток не може да бъдат наричани малцинство, защото те са местното население, стопаните на тези земи още от времето преди да се появи Ислямът. В заключение той подчерта, че двете вероизповедания от векове са съжителствали мирно там.

По време на срещата бяха поставени и някои конкретни въпроси, свързани с предстоящи събития.

Текст: Александра Карамихалева
Снимки: Мартин Митов

 

 

Снимки

Патриарх Неофит прие посланика на Палестина в България по негова молбаПатриарх Неофит прие посланика на Палестина в България по негова молбаПатриарх Неофит прие посланика на Палестина в България по негова молбаПатриарх Неофит прие посланика на Палестина в България по негова молбаПатриарх Неофит прие посланика на Палестина в България по негова молбаПатриарх Неофит прие посланика на Палестина в България по негова молбаПатриарх Неофит прие посланика на Палестина в България по негова молба
« предишна новинаследваща новина »