ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Форумът „Православието срещу духовната криза“ завърши

19 май 2017 17:49, Неврокопска митрополия
Форумът „Православието срещу духовната криза“ завърши

С благословението на Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим на 15-и и 16-и май в Благоевград се състоя форум под надслов „Православието срещу духовната криза“. Събитието се организира от Православен информационен център на Неврокопска света митрополия, Общинския съвет по наркотични вещества и община Благоевград.

Форумът постави акцент върху живота и делото на Неврокопския митрополит Борис, който е бил голям духовник в бурното време, в което е преминал неговият живот, като не се е страхувал въпреки заплахите на комунистическата власт да проповядва православната вяра на хората. Той е убит по поръчка на тогавашната комунистическа власт, а неговите литературни творби и публикации, които са насърчавали към опазване вярата и здравата ценностна система в българския народ, са актуални и днес в духовната криза, в която живеем.

Началото бе дадено с встъпителни слова от архимандрит Епифаний, протосингел на Неврокопска света митрополия, г-н Радослав Тасков, председател на Общински съвет Благоевград и д-р Теменужка Любенова. Всички те приветстваха организаторите и участниците като изразиха надежда форумът да се превърне в ежегодно събитие.

В първия ден доклади бяха прочетени от: гл. ас. д-р Маряна Шехова Канелова от Югозападен университет „Неофит Рилски“, Педагогически факултет, катедра „Педагогика“; презвитера Мирела Кючукова, координатор в Православен информационен център, гр. Благоевград и член на екипа на ОбСНВ Благоевград; протойерей Иван Генов и иконом Йордан Карагеоргиев, представители на Старозагорска света митрополия, и протойерей Михаил Манев от Варненска и Великопреславска света митрополия.

Първият ден от форума завърши с вечерно богослужение и акатист към Св. Богородица „Неизпиваема чаша“, които бяха отслужени в храм „Св. Николай Чудотворец“ в благоевградския квартал „Грамада“.

Във втория ден бе представен филмът „Това мен не ме касае“, чийто режисьор е свещеник Александър Новопашин, който служи в храм „Св. Александър Невски“ в гр. Новосибирск, Русия. Филмът показва реалната опасност от наркотиците и докъде може да стигне човек, започвайки с „безобидно“ опитване за забавление.

Гости бяха ученици от 12 клас на СУИЧЕ „Св. Климент Охридски“ с класен ръководител Пенка Ангелова, която изрази благодарност за поканата към нейния клас и сподели задоволството си от форума.

След прожекцията проф. д-р Иван Димитров и г-жа Станислава Кьосева от Центъра за проучване на нови религиозни движения (София) споделиха опита си като специалисти в своята дейност.

Всички изнесени доклади и представени теми провокираха въпроси и дискусии.

В края на двудневния форум митрополит Серафим говори за духовната криза, в която живеем и как в съвременния свят сме заобиколени от изкушения, които лесно може да се превърнат в наши зависимости. Специално се обърна към учениците в залата като подчерта, че днес живеем сред много съблазни от най-различен характер и че трябва да сме много внимателни, за да не загубим свободата си като личности. Освен традиционните зависимости към наркотици, алкохол и тютюнопушене, има и много други коварни такива, а при проблем - да не се притесняваме, да не се срамуваме да потърсим подкрепа, да се обръщаме към близките около нас, към духовниците, да не се притесняваме да отстояваме свободата си и да се борим с пороците в нас. Опитвайки веднъж, трудно може да спрем и пътят към отказване много пъти граничи с невъзможното. Само с Божията помощ и вярвайки, че невъзможното за човека е възможно за Бога, можем да постигнем успех в преодоляването на различните зависимости. Да устоим на изкушенията можем само като следваме пътя, посочен ни от Самия Господ Иисус Христос, който е Пътят, и Истината, и Животът.

Докладите от конференцията ще бъдат качени в сайта на Православния информационен център на Неврокопска света митрополия в раздел „Публикации“ – pic-blg.com.

 

 

Снимки

Форумът „Православието срещу духовната криза“ завършиФорумът „Православието срещу духовната криза“ завърши
« предишна новинаследваща новина »