ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Богослужебна прослава на св. Баташки мъченици в храм „Св. Неделя” в Батак

19 май 2017 20:50, Пловдивска митрополия
Богослужебна прослава на св. Баташки мъченици в храм „Св. Неделя” в Батак

По покана на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай на 17 май, когато Светата Църква чества Събора на св. Баташки мъченици, Високопреосвещеният Великотърновски митрополит Григорий възглави архиерейска св. Литургия в храм „Св. Неделя” в Батак. В съслужение с него бяха Константийският епископ Яков, втори викарий на Пловдивския митрополит, Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Видинския митрополит, архимандрит Евтимий от Видинска епархия, ставрофорен свещеноиконом Добромир Костов - протосингел при Пловдивска митрополия, духовните надзорници ставрофорен свещеноиконом Тодор Хаджиев и свещеноиконом Деян Стоенчев, архиерейските наместници ставрофорен свещеноиконом Йордан Георгиев - на Асеновградска духовна околия, и свещеноиконом Любомир Траянов - на Пещерска духовна околия, протойерей Антоний Кумпете от Украинската православна църква – Московска Патриаршия, свещеници от епархията и митрополитският протодякон Илиян Александров. Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Г. Радев.

По време на богослужението митрополит Григорий разтълкува литургийното Евангелие. Той призова всички да размишляват непрекъснато върху словото Божие и денят на всеки да започва с него, защото „животът минава като пясък между пръстите, а това е слово на Вседържителя, Твореца на всичко видимо и невидимо” и ако ние не се вслушаме и не спазваме Неговите указания, греховността и алчността на човека ще го доведат до житейски крах. Митрополит Григорий призова също всички да мислят критично, когато слушат потока от новини, и да внимават, тъй като „борбата за глобално общество е борба за подготвяне на пътя към антихриста, за да може при появата му всички да му се поклонят.” „За да не се замъгли съзнанието ни, трябва да четем словото Божие и да помним, че Богочовекът Иисус Христос, Второто Лице на Светата Троица, е винаги сред нас и ни напътства, стига да отворим душите и сърцата си за Него.” Великотърновският митрополит обърна внимание и на многото секти, които се появиха в страната ни и нежеланието на институциите да въведат православно вероучение в училище. Той призова повече деца да се насочат към двете духовни семинарии и Православната академия, „защото в днешно време някои не искат да имаме вяра, стремеж към Бога, духовна просвета и българско самосъзнание”.

В края на светата Литургия Константийският епископ Яков се обърна към верния Божи народ със слово за мъките на светите Баташки мъченици и за многото деца, убити при Баташкото клане, които нарече „невинни душици, ангели”. „Баташките Божии угодници стоят пред престола Божий, защото мъченически запазиха светата православна вяра” – каза още викарният епископ. От името на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай епископ Яков изказа неговата благодарност към Великотърновския митрополит Григорий за духовната подкрепа, както и към всички присъстващи, дошли да почетат паметта на светите Баташки мъченици. Епископ Яков преподаде и архипастирския благослов на първойерарха на Пловдивска митрополия.

Многолетствие провъзгласи митрополитският протодякон Илиян Александров.

За повече снимки посетете галерията на Пловдивска митрополия:

http://www.plovdivskamitropolia.bg/snimki/category/1283-17-05-2017.html

 

 

Снимки

Богослужебна прослава на св. Баташки мъченици в храм „Св. Неделя” в БатакБогослужебна прослава на св. Баташки мъченици в храм „Св. Неделя” в БатакБогослужебна прослава на св. Баташки мъченици в храм „Св. Неделя” в БатакБогослужебна прослава на св. Баташки мъченици в храм „Св. Неделя” в БатакБогослужебна прослава на св. Баташки мъченици в храм „Св. Неделя” в БатакБогослужебна прослава на св. Баташки мъченици в храм „Св. Неделя” в БатакБогослужебна прослава на св. Баташки мъченици в храм „Св. Неделя” в БатакБогослужебна прослава на св. Баташки мъченици в храм „Св. Неделя” в БатакБогослужебна прослава на св. Баташки мъченици в храм „Св. Неделя” в БатакБогослужебна прослава на св. Баташки мъченици в храм „Св. Неделя” в БатакБогослужебна прослава на св. Баташки мъченици в храм „Св. Неделя” в БатакБогослужебна прослава на св. Баташки мъченици в храм „Св. Неделя” в Батак
« предишна новинаследваща новина »