ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Излезе от печат новият специален бр. 10 на „Църковен вестник”

22 май 2017 13:27, Българска Патриаршия
Излезе от печат новият специален бр. 10 на „Църковен вестник”

Едно от най-важните и централни събития в живота на БПЦ през годината и новия демократичен период е освещаването на новия митрополитски катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий” в гр. Ловеч. Извършва се за първи път след 91 години. Това бе поводът „Църковен вестник” да излезе със специално свое издание, посветено на увенчаното с успех дело, планувано още в началото на миналия век.

Защото да въздигне снага един храм Божи като обетован кораб сред тъгата на бурните светски води е чудно знамение, което разтваря врати за спасение и има историческо значение, бидейки част от Божието домостроителство на земята.

В информационния материал ВЪЗДВИЖЕНИЕ КЪМ ХРАМА НЕБЕСЕН може да прочете подробно за богослужебните последования, отслужени за тържественото събитие – стр. 1-2.

С основния деятел за реализацията на отдавнашната мечта на ловчанските епархиоти за митрополитска катедрала – Негово Високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил, разговаря свещ. Владимир Дойчев в интервюто СПАСИТЕЛНАТА МЕЧТА Е КАТО ЧАСТИЧКА ОТ РАЯ – стр. 3.

Първата св. Литургия в новоосветения митрополитски храм събра православни от близо и далеч – от цяла България, от Русия, Румъния и Гърция, явявайки го в духовната му радост домакин и средоточие на единно Православие. Тя е отразена в обзорния материал ПЪРВА СВ. ЕВХАРИСТИЯ В НОВООСВЕТЕНИЯ ХРАМ – стр. 4.

СЛОВАТА на Българския патриарх и на епархийския кириарх се отличават с прочувственост и пасхална радост – стр. 1, 2 и 5.

В краткото интервю В РАДОСТТА НА ПРАЗНИКА, взето непосредствено след празничното богослужение, разговаряме с гостуващия схиархимандрит Тимотей (Сакас) – игумен на манастира „Параклитос”, Оропос, Гърция – стр. 6. Кратката история на същия манастир е представена на стр. 5.

Материалът на Ловчанска св. митрополия ПОДВИЖНИЦА НА БЛАГОЧЕСТИЕТО запознава читателя с духовната старица на епархийския митрополит – Мария-Магдалина (Дохторова), или Матушка Мария (1896-1978) – стр. 5.

Историческа справка за КАТЕДРАЛНИТЕ ХРАМОВЕ В БЪЛГАРИЯ и интересни факти за новия ловчански катедрален храм, в сравнение с останалите храмове в страната, може да прочетете в материала на Василианна Мерхеб и Любомир Серафимов – стр. 7-8.

Тропар на св. равноапостолни Кирил и Методий, гл. 4

Като равни на апостолите и учители на славянските страни, богомъдри Кириле и Методие, Владиката на всичко молете, всички славянски народи да утвърди в Православието и единомислието, да умиротвори света и спаси нашите души.

АБОНАМЕНТ ЗА "ЦЪРКОВЕН ВЕСТНИК" МОЖЕ ДА НАПРАВИТЕ НА E-MAIL НА СИНОДАЛНО ИЗДАТЕЛСТВО: sinizdat@gmail.com; synodalpress.bg@gmail.com ИЛИ НА ТЕЛЕФОН: 02/980 30 16.

 

 

« предишна новинаследваща новина »