ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Денят на светите Константин и Елена и на Видинския митрополит Кирил – блаженият дарител във Видин

22 май 2017 14:03, Видинска митрополия
Денят на светите Константин и Елена и на Видинския митрополит Кирил – блаженият дарител във Видин

На 21 май Църквата почита паметта на светите равноапостолни велики царе Константин и Елена.

На този ден, във Видин, се почита и паметта на Видинския митрополит Кирил – блаженият дарител, който на своя имен ден, по рождено име, си е отишъл от този свят, на 21 май 1914 г., за да предстои пред Бога в молитва за своите духовни чеда и за целия ни български народ.

По този повод, в катедрален храм „Св. вмчк Димитър Солунски“, гр. Видин, бе отслужена тържествена света Литургия, оглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, в съслужение с храмовото духовенство и по достоен начин се почете паметта на светите равноапостоли Константин и Елена и на блажения дарител Кирил, Видински митрополит.

Проповед за празника и за 6 Неделя след Пасха – на Слепия, произнесе Негово Преосвещенство епископ Поликарп, който припомни важни моменти от евангелското четиво, както и от живота на светите царе и насърчи вярващите да имат силна и неподправена вяра, та Бог да им отвори не само телесните очи, но и сърдечните. Той припомни за Божието човеколюбие и мир, които всеки християнин е необходимо да вижда, познава и достойно ползва, за свое спасение и за пример благодатен на обществото.

За поклонение на вярващите християни бе изнесена и поставена частица от Честния Кръст на Спасителя Иисуса Христа, както и светите мощи на митрополит Кирил, блаженият дарител.

За повече снимки посетете http://bit.ly/2q8RlMZ

Текст и снимки: архимандрит Евтимий

 

 

« предишна новинаследваща новина »