ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Участие на Западно- и Средноевропейска епархия в православните тържества организирани от Московската патриаршия в Рим на 19 и 20 май

01 юни 2010 10:59, Митрополия на Западна и Средна Европа
Концертът

На 19 май, с благословението на Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Галактион, временно управляващ Западно- и Средноевропейска епархия (ЗСЕЕ) на БПЦ-БП, в руския православен храм ,,Св. вмчца Екатерина Александрийска”, Рим, по покана на Негово Високопреподобие игумен Филип (Василцев), архиерейски наместник за Италия на Московската патриаршия, архимандрит Климент (Бобчев), протосингел на ЗСЕЕ, и г-н Владимир Пантелеев, епархийски съветник на ЗСЕЕ, присъстваха на симпозиум, воден от Негово Високопреосвещенство Волоколамски митрополит Иларион Алфеев, викарий на Московския и Всерусийски патриарх и председател на отдела за външни отношения на Московската патриаршия.

На следващия ден - 20 май, отново с благословението на Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Галактион, временно управляващ Западно- и Средноевропейска епархия на БПЦ-БП, в аула ,,Павел VI”, Ватикана, по покана на Негово Високопреподобие игумен Филип (Василцев), архиерейски наместник за Италия на Московската патриаршия, архимандрит Климент Бобчев, протосингел на ЗСЕЕ, г-н Владимир Пантелеев и г-н Валери Манчев, епархийски съветници на ЗСЕЕ, присъстваха на концерт, който по думите на самия митрополит Иларион бе oрганизиран ,,в контекста на културните отношения, съществуващи между Римокатолическата църква и Московската патриаршия”. Митрополит Иларион прочете приветствено писмо от Московския и Всерусийски патриарх Кирил, в което се отбеляза, че ,, за първи път в историята три изключителни музикални групи – Националният оркестър на Русия, Синодалният Московски хор и Роговата капела на Санкт Петербург – се събират в зала ,,Павел VI”. На концерта присъстваха папа Бенедикт XVI, видни църковни и граждански предствители от Русия, Италия и други държави.

Концертът включваше различни православни, руски и италиански музикални произведения. Кулминацията на концерта бе симфонията за хор и оркестър в 5 части ,,Песен за Възнесение”, композирана от лично от митрополит Иларион и дирижирана от италианския диригент Карло Понти, син на филмовата актриса София Лорен.

 

 

Снимки

Симпозиумът в храм "Св. Екатерина"Тържествата организирани от Московската патриаршия в РимТържествата в Рим организирани от Московската патриаршияТържествата в Рим организирани от Московската патриаршияТържествата в Рим организирани от Московската патриаршияТържествата в Рим организирани от Московската патриаршияТържествата в Рим организирани от Московската патриаршияТържествата в Рим организирани от Московската патриаршияТържествата в Рим организирани от Московската патриаршия
« предишна новинаследваща новина »