ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Руско-българско тържество на св. Православие в деня на св. Петдесетница в гр. Рим

01 юни 2010 11:00, Митрополия на Западна и Средна Европа
В храм "Св. вмчца Екатерина”

На 23 май в знак на приятелство с православния братския руски народ и между Българската православна църковна община ,,Св. Кирил и Методий” в Рим и Руската православна църковна енория ,,Св. вмчца Екатерина” в Рим, с благословението на Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Галактион, временно управляващ Западно- и Средноевропейска епархия на БПЦ-БП, министър Божидар Димитров дари частица от св. Кръст Христов на руския православен храм ,,Св. вмчца Екатерина Александрийска” в Рим, по повод първата година от освещаването му. Тържественото предаване на светинята бе извършено от Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан, а Негово Високопреподобие игумен Филип (Василцев), архиерейски наместник за Италия на Московската патриаршия и предстоятел на храма, прие частицата от св. Кръст от страна на Московската патриаршия. В това важно събитие за руската и българската православни общини намиращи се в гр. Рим, участие взеха и цялото руско духовенство в италианската столица и двамата български архимандрити Климент и Антим, съответно протосингели на Западно- и Средноевропейската и Видинската епархия.

Мили думи за неразделимото братство между Руската и Българската православна църква произнесе митрополит Дометиан. В отговор на това игумен Филип припомни, че Българската православна църква е дала най-ценното на Русия – нейната вяра и език, но както се вижда и днес, тя отново прави неоценим подарък – оръжието на всички християни – св. Кръст.

В заключение министър Димитров произнесе приветствие, в което разказа историята на това как една част от Господния Кръст се е озовала в България и как е била съхранена от Националния исторически музей. Проф. Димитров засвидетелства личната си воля всички свети реликви, стопанисвани от българската държава постепенно да бъдат предадени на Българската православна църква.

След богослужението българските гости бяха поканени на концерт и прием в храмовия комплекс.

 

 

Снимки

Руско-българско тържество на ПетдесетницаРуско-българско тържество на ПетдесетницаРуско-българско тържество на ПетдесетницаРуско-българско тържество на ПетдесетницаРуско-българско тържество на ПетдесетницаРуско-българско тържество на ПетдесетницаРуско-българско тържество на ПетдесетницаРуско-българско тържество на ПетдесетницаРуско-българско тържество на ПетдесетницаРуско-българско тържество на ПетдесетницаРуско-българско тържество на ПетдесетницаРуско-българско тържество на ПетдесетницаРуско-българско тържество на ПетдесетницаРуско-българско тържество на ПетдесетницаРуско-българско тържество на ПетдесетницаРуско-българско тържество на Петдесетница
« предишна новинаследваща новина »