ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Патриаршеска св. Литургия за Възнесение Господне

23 май 2017 15:08, Софийска митрополия
Храм Възнесение Христово в кв. Ситняково. Снимка: Мартин Митов

На 25 май - Възнесение на Господ Бог и наш Спасител Иисус Христос, Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще възглави богослужението в столичния храм "Възнесение Господне" в кв. "Ситняково".

Началото на светата Литургия ще бъде от 9:30 часа.

Приканват се православните християни да вземат молитвено участие в тържествените богослужения.

+ + +

"В онова време, когато те приказваха за това, Сам Иисус застана сред тях и им каза: мир вам! Те, смутени и изплашени, помислиха, че виждат дух; но Той им рече: защо се смущавате, и защо такива мисли влизат в сърцата ви? Вижте ръцете Ми и нозете Ми: Аз съм Същият; попипайте Ме и вижте; понеже духът няма плът и кости, както виждате Мене, че имам. И като рече това, показа им ръцете и нозете. А понеже те от радост още не вярваха и се чудеха, Той им рече: имате ли тук нещо за ядене? Те му дадоха късче печена риба и вощен мед. И като взе, яде пред тях. И рече им: ето това е, за което ви бях говорил, когато бях още с вас, че трябва да се изпълни всичко, писано за Мене в Закона Моисеев и у пророците и в псалмите.

Тогава им отвори ума, за да разбират Писанията, и им рече: тъй е писано, и тъй трябваше Христос да пострада и да възкръсне от мъртвите на третия ден, и да бъде проповядвано в Негово име покаяние и прощение на греховете у всички народи, начевайки от Иерусалим; а вие сте свидетели за това; и Аз ще изпратя обещанието на Отца Ми върху вас; а вие стойте в град Иерусалим, докле се облечете в сила отгоре. И ги изведе вън до Витания и като дигна ръцете Си, благослови ги. И както ги благославяше, отдели се от тях и се възнасяше на небето. Те Му се поклониха и се върнаха в Иерусалим с голяма радост. И бяха винаги в храма, като славеха и благославяха Бога. Амин." (Лук. 24:36-53)

 

 

« предишна новинаследваща новина »