ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейска св. Литургия и правителствено посещение в Българския храм "Св. Викентий и Анастасий" и БПЦО ,,Св. Кирил и Методий" в Рим

01 юни 2010 11:15, Митрополия на Западна и Средна Европа
Петдесетница, в българския храм ,,Св. Викентий и Анастасий” в Рим

На 23 май (неделя), Петдесетница, в българския храм ,,Св. Викентий и Анастасий” в Рим, с благословението на Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Галактион, временно управляващ Западно- и Средноевропейска епархия, архиерейска св. Литургия бе извършена от Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан. В св. богослужба участие взеха и Негово Високопреподобие архимандрит Антим, протосингел на Видинска епархия, архимандрит Климент, протосингел на ЗСЕЕ и енорийски свещеник за БПЦО ,,Св. Кирил и Методий” в Рим и дякон Джовани Скена. Молитвеното присъстваха в олтара на храма и приеха Св. Тяло и Кръв Христови Негово Високопреосвещенство Нилополският епископ Генадий, главен секретар на Александрийската патриаршия, и Негово Високопреподобие архимандрит Антим от Румънската патриаршия.

На богослужението присъстваха и двамата епархийски съветници на Западно- и Средноевропейска епархия – г-н Владимир Пантелеев и г-н Валери Манчев. Митрополит Дометиан прочете нарочните молитви за св. Петдесетница в присъствието на правителствената делегация, водена от министър-председателя Бойко Борисов. Бяха благословени, раздадени и хвърлени от горната част на храма орехова шума и листа от рози.

Богослужението бе украсено от пението на хора на БПЦО ,,Св. Кирил и Методий”, който на този ден отбеляза една година от основаването си. Митрополит Дометиан произнесе празнично слово, в което преподаде първосветителското благословение на Негово Светейшество Българския патриарх Максим към правителствената делегация и всички вярващи християни на БПЦО ,,Св. Кирил и Методий”, Рим. След това премиерът на Р България г-н Борисов, изразявайки своите най-мили чувства към духовенството и вярващия народ, поднесе в дар на църковната община частица от св. Кръст Господен. Заедно с безценния дар премиерът подари и задпрестолно разпятие. Министър Божидар Димитров поднесе на църковната община богослужебен напрестолен св. кръст. Благодарейки на високите гости от името на временно управляващия Западно- и Средноевропейска епархия митрополит Галактион, архим. Климент, в качеството си на енорийски свещеник, поднесе в дар на Негово Високопреосвещенство митрополит Дометиан архиерейски посох, а на премиера г-н Борисов и на проф. Димитров - св. икона и библейски атлас.

След размяната на приветствия и подаръци църковният хор, с диригент маестро Николай Богацки, изнесе в чест на всички кратък концерт, в който бяха изпълнени подбрани църковни и национални музикални произведения. В такава молитвено-богослужебна и празнично-патриотична атмосфера в българския храм в Рим бе тържествено честван рожденият ден на Христовата Църква.

 

 

Снимки

Петдесетница в българския храм ,,Св. Викентий и Анастасий” в РимПетдесетница в българския храм ,,Св. Викентий и Анастасий” в РимПетдесетница в българския храм ,,Св. Викентий и Анастасий” в РимПетдесетница в българския храм ,,Св. Викентий и Анастасий” в РимПетдесетница в българския храм ,,Св. Викентий и Анастасий” в РимПравителствена делегация в РимПравителствената делегация в Рим
« предишна новинаследваща новина »