ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Нов храм в Доростолска епархия

24 май 2017 09:00, Доростолска митрополия
Нов храм в Доростолска епархия

На 21 май, когато се чества празникът на св. Константин и св. Елена, Негово Високопреосвещенство Доростолски митрополит Амвросий освети новия храм в с. Скала в съслужение със ставр. ик. Добри Чаков-протосингел на епархията, ик. Райчо Върбанов, ик. Добри Върбанов и йером. Спиридон.

В селото със 130 жители, половината от които мюсюлмани, досега не е имало православен храм, но за пет години са събрани над 60 хил. лева от юридически и физически лица, за да бъде той изграден, включително със съдействието на местни друговерци. Първата копка на храма е отпреди 5 години, отново с участието на Доростолски митрополит Амвросий, като допреди 3 лета е била изградена сградата, а после следваха довършването и обзавеждането.

Наскоро в интервю за в. "Силистренска трибуна" митрополит Амвросий заяви: "християнското възпитание се осъществява в семейството, което е най-малката клетка на Църквата, която ние наричаме „домашна църква”. И още: "...онова, което не е направено в семейството, може поне частично да се постигне с въвеждането на вероучение в училище...Няма народ, дори и на най-примитивното стъпало на развитие, който да не вярва в свои богове. Казано е: „Всяка душа по природа е християнска”, бих казал: „всяка душа е по природа вярваща”. Думите: „да, има нещо там горе...” е начало на вярата, но все още неосъзната. Такъв човек вече е открехнал вратата на вярата, остава само да прекрачи прага и да тръгне по пътя на познаване на истината – на Абсолютната Истина. Тук няма нищо за обясняване – всеки човек в определен момент, при определени условия, по свой уникален начин, в различно време, дори на смъртния си одър стига до Него – до Бога".

Текст: архим.Емилиан
Снимки: Йордан Белев

 

 

Снимки

Нов храм в Доростолска епархияНов храм в Доростолска епархияНов храм в Доростолска епархияНов храм в Доростолска епархияНов храм в Доростолска епархияНов храм в Доростолска епархияНов храм в Доростолска епархияНов храм в Доростолска епархияНов храм в Доростолска епархияНов храм в Доростолска епархия
« предишна новинаследваща новина »