ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Българският патриарх Неофит възглави празничния молебен по повод 24 май

24 май 2017 11:33, Българска Патриаршия
Българският патриарх Неофит възглави празничния молебен по повод 24 май

Днес в ПКСХП "Св. Александър Невски" по повод Деня на българската писменост, духовна просвета и култура Негово Светейшество Българският патриарх Неофит отслужи молебен за благоденствието и духовния напредък на българския народ.

Заедно с Негово Светейшество съмолитстваха Мелнишки епископ Герасим - гл. секретар на Св. Синод, архим. Филип Василцев - предстоятел на Руското подворие "Св. Николай Мирликийски" на Московския и на цяла Русия патриарх в София, архим. Теофан, ставр. ик. Ангел Ангелов - софийски протосингел, храмовото духовенство и множество столични свещенослужители.

Да участват в молитвата бяха дошли и десетки православни християни. В края на молебена Българският патриарх Неофит се обърна със слово, в което каза, че „историята е ярко свидетелство за това, че положеното от светите братя начало е намерило благоприятна почва и е принесло стократен плод сред рода на българите не само в началото на славянската писменост, но и през всички превратности на историческите ни съдбини. Св. Климент и св. Наум, Йоан Екзарх, презвитер Козма и Константин Преславски, св. патриарх Евтимий, Йоасаф Бдински и Владислав Граматик, св. Паисий Хилендарски и св. Софроний Врачански, Неофит Бозвели и Неофит Рилски, всички известни и неизвестни труженици на българската и славянска книжовност, чиито достойни приемници живеят и неуморно, работят и днес сред нас.”

„Всички те доказват, че за нас, българите, нашата принадлежност към Църквата на Спасителя Христа е въпрос не само на религиозна идентичност, но и на творческо осмисляне на вярата, която изповядваме, на истинска ревност и приемственост към делото на християнската и църковна просвета и култура”, каза още патриарх Неофит.

Празникът продължи пред Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий", като бе предшестван от традиционното голямо шествие, което бе водено от семинаристи на СДС "Св. Йоан Рилски", носещи иконата на св. равноапостолни Кирил и Методий. Пред библиотеката, в присъствието на президента на България г-н Румен Радев, кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова и множество държавни лица, академични представители, дейци на образованието и културата, граждани, родители, деца и ученици, представителите на БПЦ с молитва осветиха всенародния празник. В словото си Мелнишки епископ Герасим каза, че „светъл и празничен е днешният ден, в който цяла България се прекланя пред подвига на светите равноапостолни братя Кирил и Методий, които Сам Бог бе избрал в далечните дни, за да просветят народа ни със светлината на богопознанието”.

Текст, снимки и видео: Ангел Карадаков

 

 

Снимки

Българският патриарх Неофит възглави празничния молебен по повод 24 майБългарският патриарх Неофит възглави празничния молебен по повод 24 майБългарският патриарх Неофит възглави празничния молебен по повод 24 майБългарският патриарх Неофит възглави празничния молебен по повод 24 майБългарският патриарх Неофит възглави празничния молебен по повод 24 майБългарският патриарх Неофит възглави празничния молебен по повод 24 майБългарският патриарх Неофит възглави празничния молебен по повод 24 майБългарският патриарх Неофит възглави празничния молебен по повод 24 майБългарският патриарх Неофит възглави празничния молебен по повод 24 майБългарският патриарх Неофит възглави празничния молебен по повод 24 майДен на българската просвета, култура и славянска писменост Ден на българската просвета, култура и славянска писменостДен на българската просвета, култура и славянска писменост Ден на българската просвета, култура и славянска писменост Ден на българската просвета, култура и славянска писменост Ден на българската просвета, култура и славянска писменост Ден на българската просвета, култура и славянска писменост Ден на българската просвета, култура и славянска писменост Ден на българската просвета, култура и славянска писменост Ден на българската просвета, култура и славянска писменост Ден на българската просвета, култура и славянска писменост Ден на българската просвета, култура и славянска писменост Ден на българската просвета, култура и славянска писменост Ден на българската просвета, култура и славянска писменост Ден на българската просвета, култура и славянска писменост Ден на българската просвета, култура и славянска писменост Ден на българската просвета, култура и славянска писменост Ден на българската просвета, култура и славянска писменост
« предишна новинаследваща новина »