ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Слово на Мелнишкия епископ Герасим, Главен секретар на Св. Синод в Деня на Българската просвета и култура и на славянската писменост

24 май 2017 12:00, Българска Патриаршия
Мелнишки еп. Герасим

Ваше Светейшество, уважаеми г-н Президент, уважаема г-жо кмет, преподаватели, учители и ученици, скъпи деца,

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

Светъл и наистина празничен е днешният ден, в който цяла България се прекланя пред делото и подвига на светите равноапостолни братя Кирил и Методий, които Сам Бог бе избрал в далечните дни, за да просветят народа ни със светлината на Богопознанието. Пресветъл и радостен е денят на тяхната всенародна прослава, защото в пресветлите им образи ние си спомняме началата на приобщаването на българския род към европейската християнска цивилизация и онзи нечуван възторг, с който техните ученици и приемници продължиха тяхното дело, за да принесе то богат плод и да се разпространи из целия тогаваше славянски свят.

За да можем и днес да славим Бога, да отправяме нашите молитви и моления към Него и да градим нашата духовност и култура на собствен роден език, ние и днес оставаме признателни длъжници на светите, богопрославени Солунски братя. На онези избрани съсъди на Божията благодат, които с истинска апостолска ревност отвориха за предцитени вратите на просветата и книжовността и дадоха на нас и на всички славянски народи възможност да изразяват на свой език своите духовни и културни пориви и вдъхновения.

Днес, когато Българската и славянска писменост и култура са сред всепризнаните богатства в световната културна съкровищница, а светите равноапостолни братя Кирил и Методий са провъзгласени за покровители на цяла Европа, всички ние още повече сме призвани към продължаване на тяхното боговдъхновено дело, към утвърждаване и още по-активно разгръщане на положените от тях и утвърдени от всички техни приемници през вековете начала - за слава на Божието име и за пребъдването и благопреуспяването на България и на българския род.

Честит и благословен да бъде празникът на нашата просвета и култура!

Божията благодат, Неговата любов и Неговата велика милост и щедрости да бъдат с всички нас!

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

Мелнишки епископ Герасим - Главен секретар на Св. Синод

 

 

« предишна новинаследваща новина »