ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

160 години от въстанието в Северозападна България

01 юни 2010 20:00, Видинска митрополия
160 години от въстанието в Северозападна България

На 31 май тържествено бе отбелязана 160-годишнината от най-масовото и организирано въстание от многогодишните селски бунтовни движения в Северозападна България.

Въстанието в Северозападна България е избухнало на 1 юни 1850 г. в Раковишкия манастир и било насочено срещу османската власт.

Начало на честванията бе дадено с отслужването на панихида за загиналите въстаници пред паметника в Раковишката света обител от Негово Преосвещенство Величкия епископ Сионий, архимандрит Антим, игумен на Раковишкия манастир, йеромонах Неофит и свещеник Сергий.

За да отдадат своята почит към героите, бяха дошли много официални лица, депутати, кметове на близките градове и села, гости от Княжевац и Зайчар.

Преосвещеният епископ припомни подвига на героите и поздрави множеството с бележития ден, след което бяха поднесени венци и цветя на паметника на загиналите.

Вечерта в 19,30 ч. в храма на гр. Белоградчик отново бе отслужена панихида и поднесени венци и цветя.

След заупокойната молитва в литийно шествие всички се отправиха към Белоградчишките скали, където бе представена впечатляваща възстановка на събитията от въстанието от ансамбъл „Българе”.

Тържествена заря проверка се състоя пред паметника на бунтовниците в местността Калето, след която небето над град Белоградчик се озари от празничната заря.

 

 

Снимки

160 години от въстанието в Северозападна България160 години от въстанието в Северозападна България160 години от въстанието в Северозападна България160 години от въстанието в Северозападна България160 години от въстанието в Северозападна България160 години от въстанието в Северозападна България160 години от въстанието в Северозападна България160 години от въстанието в Северозападна България160 години от въстанието в Северозападна България160 години от въстанието в Северозападна България160 години от въстанието в Северозападна България160 години от въстанието в Северозападна България160 години от въстанието в Северозападна България160 години от въстанието в Северозападна България160 години от въстанието в Северозападна България160 години от въстанието в Северозападна България160 години от въстанието в Северозападна България160 години от въстанието в Северозападна България
« предишна новинаследваща новина »