ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Днес за първи път честваме паметта на св. преп. Юстин Челийски

01 юни 2010 13:59, Българска Патриаршия
Св. Юстин Челийски

На 1 юни заедно с чествания в този ден св. мчк Юстин Философ, за първи път отбелязваме паметта на великия подвижник и книжовник преп. Юстин Челийски (архим. Юстин Попович), който бе канонизиран от Сръбската православна църква на 2 май т. г.

Той е роден на 25 март/6 април, Благовещение, 1894 г. в село Брание (Враня), Южна Сърбия, в род на потомствени свещеници. Получава солидно богословско образование, като първоначално учи в Духовната академия "Св. Сава" в Белград (в която тогава преподавал бъдещият светител Николай Велимирович), в Петербургската духовна академия, а после и в Богословския факултет на Оксфордския университет и в Атина, където през 1926 г. защитава докторска дисертация.

Познал суетата и преходността на земния живот, той рано се замонашва и се отдава изцяло на духовното подвизаване и богословието. След завършване на образованието си отец Юстин се посвещава на преподавателска дейност в семинариите в Сремски Карловци, Призрен и Битоля, където преподава Нов Завет, Патрология и Догматика. Поради копнеж по аскетическия живот и дълбоко смирение не приема епископско достойнство, което Св. Синод му предлага, изпращайки го на мисионерска дейност в Прикарпатието (1930-1932). Повече нито е избиран, нито е предлаган за епископ.

Преподавателската си дейност продължава по-късно в Богословския факултет на Белградския университет, където преподава от 1934 година. През 1945 г. е арестуван и затворен от тоталитарния режим като "враг на народа". Принуден да напусне университета, отец Юстин е изпратен в женския манастир "Челие" във Валево, където продължава усилено своята богословска работа. От май 1948 г. до последните си земни дни отец Юстин се подвизава в манастира "Челие", където като молитвеник и постник продължава неуморно духовната си и книжовна дейност.

Представя се в Господа на 25 март/7 април, Благовещение, 1979 година.

 

 

« предишна новинаследваща новина »