ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Опелото на Маркианополски епископ Константин ще бъде днес

25 май 2017 14:24, Българска Патриаршия
Маркианополски епископ Константин

С благословението и молитвеното участие на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, Врачанският митрополит Григорий ще отслужи опелото и погребението на преставилия се в Господа Маркианополски епископ Константин.

Последованието ще бъде отслужено в храм "Св. пр. Илия", квартал Княжево.

Утринното богослужение започва в 8,00, а Заупокойната литургия в 9,00 часа. Тленните останки на епископ Константин ще бъдат донесени в храма за поклонение в 7,00 часа.

***

Новопреставилият се епископ Константин (в мире Койчо Василев Петров), е роден на 18.05.1941 г. в с. Златосел, Пловдивско. Завършил е Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски" и Духовната академия "Св. Климент Охридски". На 03.03.1968 г. е ръкоположен за дякон, а на 10.03.1968 г. за свещеник в Софийска епархия.

По времето на разкола в БПЦ е възведен в архимандритско достойнство на 25.03.1997 г., а на 27.08 с.г. е хиротонисан за епископ. Впоследствие на Всеправославния събор от 1998 г. е приет в лоното на каноничната Българска православна църква с титлата Маркианополски и му е определно послушанието “духовен надзорник на Софийска духовна околия”. Епископ Константин служеше в енорийския храм "Св. пророк Илия", квартал "Княжево" в столицата. Делегат е на Шестия Църковно-народен събор, както и на Патриашеския избирателен събор.

През годините епископ Константин изпълняваше различни послушания възлагани му от Св. Синод на БПЦ и взимаше участие на повечето богослужения, свързани с живота на Поместната ни православна църква. В последните години бе на разположение на Св. Синод, като през 2012, 2013 и 2014 г. отслужваше празнините богослужения по повод Великденските празници в гр. Истанбул, Турция, на тамошната българска общност. През 2012 г. взима участие в Мироваренето на Вселенската Патриаршия.

Маркианополски епископ Константин ще остане в паметта на Българската църква, като ревностен служител, послужил в последните дни на живота си доблестно, честно и стриктно.

Бог да го прости! Вечна и блажена да бъде паметта му!

 

 

« предишна новинаследваща новина »