ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Денят на Българската просвета и култура и на славянската писменост в старопрестолния царствен Видин

25 май 2017 15:46, Видинска митрополия
Денят на Българската просвета и култура и на славянската писменост в старопрестолния царствен Видин

24 май – Денят на Българската просвета и култура и на славянската писменост, в старопрестолния гр. Видин, започна с празнично шествие от СУ „Цар Симеон Велики”. В него се включиха учители и ученици, културни дейци, представители на общинската администрация и на Видинска света митрополия в лицето на Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Видинския митрополит Дометиан.

Шествието премина по търговската улица на Видин и се отправи към Драматичен театър „Владимир Трендафилов“.

Приветствени слова към присъстващите отправиха г-н Огнян Ценков, кмет на Община Видин, г-жа Албена Георгиева, областен управител на Видин, Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, г-жа Марийка Василева, началник на РУО – Видин и г-жа Попова, зам.-ректор на Русенския университет.

Епископ Поликарп поздрави присъстващите от името на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан и от негово име, от името на Видинската епархийска църква пожела много здраве, сили, светли и достойни бъднини.

От г-н Огнян Ценков, бяха наградени с почетен знак на Видин отличени учители и културни дейци през учебната и творческа 2016-2017 г., а от г-жа Василева, бяха наградени отличени учители от името на Министъра на образованието и науката. За втори път бе връчена и учредената награда “Антим Видински” на изявеният ученик Румен Андреев, ученик от ХІІ A клас на ГПЧЕ „Йордан Радичков“ – Видин.

Събитието продължи с празничен концерт на Ансамбъла за народни песни и танци „Дунав”.

За повече снимки посетете http://bit.ly/2qVd2DX

Текст и снимки: йеродякон Вартоломей

 

 

« предишна новинаследваща новина »