ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Възнесение Господне в с. Говежда

25 май 2017 15:50, Видинска митрополия
Възнесение Господне в с. Говежда

На 25 май, Църквата тържествено отбелязва големия празник Възнесение Господне – Спасовден.

По този повод, с благословението на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан, Белоградчишкият епископ Поликарп посети с. Говежда, Берковска духовна околия, където отслужи тържествена света Литургия. В светата Литургия съслужиха и архимандрит Пимен, енорийски свещеник на с. Говежда, йеромонах Максим и йеродякон Вартоломей.

Литургичните песнопения изпълниха енориаши при храма.

С тържественото богослужение, бе отбелязан храмовият празник на църквата, която е посветена на славното Възнесение на Нашия Спасител и Господ Иисус Христос.

Проповед за празника към вярващите произнесе епископ Поликарп, който припомняйки на християните историческото събитие на Възнесението на Господ Иисус Христос, призова, всеки да се стреми да възнася сърцето си към Бога, за да бъде достоен Христов последовател и наследник на Неговото Царство.

Епископ Поликарп благодари на архимандрит Пимен за любезната покана да бъде гост на храмовия празник и да оглави богослужението, като му пожела достойно служение и сърдечно изпълнение на свещеническото служение.

На всички взели молитвено участие в светата Литургия, епископ Поликарп преподаде Архипастирското благословение на Видинския митрополит Дометиан, и им подари по една иконичка с образа на Света Троица, с пожелание за здраве, благоденствие, мир и любов в Бога.

След празничното богослужение, пред храма бе извършено водоосвещение и осветен курбан – обща трапеза, за здравето и благословение на жителите на селото.

***

Тържествено бе отбелязан и храмовия празник на храма в гр. Чипровци.

В едноименния храм на града, тържествена света литургия отслужи, с храмовото духовенство и гости, Негово Високопреподобие архимандрит Антим, протосингел на Видинска света митрополия.

Архимандрит Антим извърши и водоосвещение, както и освети празничен курбан за здравето и благоденствието на жителите на Чипровци.

За повече снимки посетете http://bit.ly/2rYhYVY

Текст и снимки: йеромонах Максим

 

 

« предишна новинаследваща новина »