ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Старозагорски митрополит Киприан: Децата трябва да се възпитават с любов и във вяра в Господ Иисус, за да станат истински християни

25 май 2017 16:30, Старозагорска митрополия
Старозагорския митрополит Киприан

- Ваше Високопреосвещенство как открихте пътя към храма? Кой беше до Вас, кой Ви подкрепи и насърчи да изберете земния път на монах?

- Промисълът Божи е бил такъв. Божията воля е била такава.Моят житейски избор дължа на архиерейския наместник на Казанлък отец Петко Мотев. При него ме отведе моята майка, която и до днес ме дарява с много искрена майчина любов.

В храм „ Св.Троица “- гр.Казанлък станах на 11 години иподякон, това бяха много вълнуващи минути в храма. През тези години се запознах и със Старозагорския митрополит Панкратий и когато той идваше в Казанлък, за мен беше огромно удоволствие да бъда негов иподякон. Така с годините започнахме да общуваме с дядо Панкратий, разбрах колко е духовен, дипломатичен и ерудиран в богословските дисциплини. Протоколът му беше на много високо ниво, както и проповедите му, които бяха особено вдъхновени. Това лично мен най-много ме впечатли. Поемайки от него монашеския път, бях благодарен на Бога, че ми изпрати отец Петко Мотев, след това дядо Панкратий, Бог да го прости. И от него остана следа в сърцето ми, а именно, че добротворството, мъдролюбието, ръстът в човека и въобще във всички ни трябва да бъде на първо място. След това на второ място трябва да сме слуги на народа. И на трето място трябва да пазим Христовата истина, че където са двама или трима в Негово име, и Той винаги ще бъде помежду нас.

- Вие сте вторият митрополит, който е ръкоположен в храм „Свети Николай“ в Стара Загора, първият е Видински Неофит. Намирате ли общи цели в духовното Ви израстване ?

- Видинският митрополит Неофит е едно от бележитите имена сред първото поколение духовници на БПЦ след Освобождението. Той се извисява редом и до първия старозагорски митрополит Методий. Двамата са сред тези духовници, които поставят основите на организираната социална дейност на БПЦ, днес имаме мисията да продължим тяхната дейност. Бих искал да бъда достоен техен последовател, така както и на останалите митрополити, които са били начело на Старозагорска епархия.

- Какъв е спомена Ви за Вашия духовен наставник – Старозагорският митрополит Панкратий ? Какви бяха неговите съвети към Вас ?

- Старозагорският митрополит Панкратийостави дълбока следа в сърцето ми. От него научих, че добротворството, мъдролюбието, духовния ръст трябва да бъдат на първо място в живота ни. След това на второ място трябва да сме слуги на народа. И на трето място трябва да пазим Христовата истина, че където са двама или трима в Негово име, и Той винаги ще бъде помежду нас.

Старозагорска митрополия е продуцент на документален филм за дядо Панкратий, който ще има премиера през тази година. Ще издаде и книга със спомени за владиката, който е бил дълги години и външен министър на БПЦ и има голям международен авторитет.

- Наследявате катедра в епархия в която е учредено първото православно братство извън София през 1905 г. в Чирпан, а през 1926 г. в Казанлък е основан Съюзът на православните братства. Какви са Вашите планове за разширяване на социалната дейност в Старозагорска епархия ?

- Социалната дейност на дядо Методий и дядо Павел са пример, който не трябва да забравяме. Наш дълг е да го продължим, обогатим, осъвременим. По инициатива на Старозагорския митрополит Павел е поставено началото на и на първи курсове за презвитери и обучението им за създаване на църковни хорове. Сега имаме в престолния град две социални кухни в Катедралния храм „Св.Димитър“ ,както и в храм „Св.Паисий“ в Стара Загора, тепърва планираме да има и нови.Подпомагаме бедни семейства и деца на затворници.Очакваме връщането на болничния храм на св.митрополия ,за да можем да разкрием към него социален център.В него предвиждаме да има безплатен лекарски и зъболекарски кабинети, училище по вероучение за възрастни и студенти,уроци по пиано ,иконопис и друг

- Имате ли нови идеи за развитие на църковните хорове в епархията ? Вие сте ръководели един най-добрите хорове в нашата страна, който е завоювал много награди у нас и в чужбина.

- Ако волята Божия е такава и има хора, които желаят да пеят църковнославянска, църковна хорова музика, ще намеря човек, който да ги дирижира, а аз мога да помагам само. Смесеният хор „Св. Софроний епископ Врачански“ при Врачанската епархия вече гостува в Стара Загора и Казанлък. Тепърва трябва да подпомагаме и музикално обучаваме децата в неделните училища.

6. Какви планове имате за нови образователни проекти както за клира, така и за християните ?

Изключително важно е богословското усъвършенстване на свещениците, ще организираме курсове за катехизация, беседи на свещениците.

Децата трябва да се възпитават с любов и във вяра, трябва да им посочим пътя към храма, за да не дадем възможност никога повече да не се повторят престъпленията по време на комунизма и създаването на безбожнически организации.

Защото дете, приело християнската вяра в дълбоко в сърцето си, което познава Десетте Божи заповеди, ще израсне различно от връстниците си, неоткрили Иисус и спасителната му мисия. Вярата укрепва духа и характерът става устойчив на трудности в живота. Това е гаранцията, че нашето общество ще бъде основано на християнските традиции и ценности. За младите епархиоти ще откриеме нови неделни училища, ще възстановим организацията "Християнския младежки клуб", който някога съществуваше по мое време.

За Възкресение Христово възстановихме издателската дейност в епархията. Старозагорска митрополия започна да издава списание „Божествени искрици“, което е за малки деца. Надяваме се, с Божия помощ, да издадем и епархийско списание за възрастни във втората половина на годината.

До 1935 г. Старозагорска епархия е имала богата издателска дейност. Тук са се отпечатвали 15 000 броя месечно на списание „Християнка“, което разпространява Съюза на православните братства.

- Световна практика е църковните администрации за имат интернет сайтове, ще има ли и Старозагорска епархия сайт ?

- Старозагорска митрополия съвсем скоро ще има сайт в Интернет. На него ще бъдат публикувани проповедите на свещенослужителите по време на службите им в храмовете, новини за живота в епархията, инициативи на енориите ,както и ще организираме богословски дискусии. Словото Божие в 21 век може да стига до вярващите не само от амвоните на храмовете, но и чрез Вайбър, Месинджър, Фейсбук и всички нови технологични новости.

Искрено се надявам да стигаме до всички, които искат да ни чуят и видят, които искат да общуват с нас.

- Старозагорска епархия планира ли кандидатстване по европейски проекти, както и създаване на образователни центрове с финансиране от ЕС ?

- Категоричен съм, че кандидатстването по европейски програми за ремонти и възстановяване на храмовете и манастири трябва да бъде използвано. В качеството на протосингел и викарий на Врачанска епархия съм подготвил 15 проекта за финансиране на църковни обекти.

- Моят предпоследен въпрос е свързан с междурелигиозния диалог. Как виждате бъдещето на БПЦ и отношенията и с останалите християнски вероизповедания ?

- Поддържам тезата, че трябва да има диалог с останалите християнски вероизповедния. Негово Светейшество Българският патриарх Неофит прие в Патриаршеския си дом апостолическиятнунций в България, монсеньор Анселмо Гуидо Пекорари по негова молба. Негово Високопреосвещенство Архиепископ АнселмоПекорари бе придружаван от своя съветник Монсиньор Бодуан Бяжила Муанкембе. Получих покана да присъствам на срещата.

Повод за посещението бе предстоящата визита в края на месец юни в България на Монсеньор Леонардо Сандри по време, на която той ще посети католически общности в страната ни. Архиепископ АнселмоПекорари запозна Негово Светейшество патриарх Неофит с целта и програмата на посещението и отправи молба за официална среща между предстоятеля на Българската православна църква и Монсеньор Леонардо Сандри. По време на срещата, преминала в сърдечна атмосфера, двете страни изразиха взаимното си уважение, задоволството си от добрите дипломатични отношения между БПЦ - Българска патриаршия и Римокатолическата църква, и съгласието си в отстояването на нравствените ценности и норми на поведение. Това ще бъде второ посещение на кардинал Сандри, който ръководи Конгрегацията на източните църкви в Римската курия, в нашата страна. Той е бил и по време на посещението на папа Йоан Павел II през 2002 г.

- За първи път, броени дни преди Възкресение Христово, застанахте на 12 април на диригентския пулт, за да ръководите оркестъра и хора на Старозагорската опера при изпълнение на безсмъртната траурна меса на Моцарт. Какво беше Вашето послание към епархиотите Ви с Реквиема, който по това време се изпълнява по цял свят ?

- Гласовете ,които са славословили идването на Иисуса Христос на земята са били ангелски.Ангелския хор е този , който величае. Човешкото сърце не може да остане равнодушно към тази радост- ние започваме да славословим Бога,нашият Създател.Той ни е дал глас да можем да общуваме,но Бог ни е дарил и глас , за да търсим съвършенство.Смисълът на нашите християнски пътеки е да се трудим и преоткриваме Бога , защото само Той е съвършен. Само Той , в безкрайната си любов към нас,хората, може да утеши всяка стремяща се към него душа, може да и даде мир.Това Божие докосване се случва винаги ,когато повдигнемочите на сърцето си към небето, когато се молим, когато изпитваме истинска обич и, разбира се ,когато казваме добри думи.Музиката ,скрита в тях е метафизична,надземна.Моля се на Бога да я чуваме по-често.

 

С митрополит Киприан разговаря Румяна Лечева.

 

 

« предишна новинаследваща новина »