ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Знеполският епископ Йоан отслужи молебен за българските деца

01 юни 2010 14:48, Софийска митрополия
Молебен за Международния ден на детето

С тържествен молебен днес в митрополитската катедрала „Св. Неделя” бе отбелязан Международният ден на детето - 1 юни. С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим молебенът бе отслужен от викарния епископ Знеполски Йоан.

Негово Преосвещенство, храмовото духовенство и предстоятели на столични храмове отправиха молитви към Бога - да пази децата ни от всяка заблуда, злополука и нещастие, да растат в мир и добротворство за полза на св. Църква и Отечеството.

В края на молебена еп. Йоан се обърна към присъстващите с думите: „Св. Църква като чадолюбива майка има за свой дълг да възнася своите топли молитви както за нашите български деца, така и за всички деца по света. Благочестива традиция е още в младенческа възраст те да възприемат кръщелната благодат в тайнството св. Кръщение и даровете на Светия Дух в тайнството Миропомазание, така те стават чеда на св. Църква, а тя може да възнася молитви за тях.

Родителите и възприемниците на подрастващите трябва да се стремят да възпитават децата, които не само телесно, но и духовно да възрастват.

Младите семейства трябва да осъзнаят, че имат отговорност пред Бога и пред обществото към децата. Те трябва да въвеждат децата си във вярата, в благочестието и в православния храм, за да може и да им се помага чрез духовно-благодатния живот на Църквата.

Децата, които се причастяват със св. Тайни, ние виждаме, че растат спокойни и Господ ги подкрепя...”

Архиереят преподаде първосветителския благослов на Негово Светейшество и като призова Божията благодат да снизходи върху децата, пожела тя да ги укрепи, да бъдат достойни хора, да израснат като добри членове на нашето общество и на св. Църква.

„Божията милост да бъде с всички нас!” - завърши епископът.

Денят на детето се чества за пръв път в България през 1927 г. – тогава това е съвпаднало с втория неделен ден след Великден, Неделя на жените мироносици. Иницииран е и обявен от Съюза за закрила на децата в България, който се ръководел от Върховен комитет с председател Софийския митрополит Стефан.

По това време са създадени десетки трапезарии, летовища и детски лагери в манастирите. Празникът е отбелязван с литературни програми и детски изяви.

През 1950 г. денят е учреден като Международен ден за защита на децата.

Това става с решение на сесията на Съвета на Международната демократична федерация на жените през ноември 1949 година.

За първи път 1 юни е честван през 1950 г. в 51 страни по света.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Молебен за Международния ден на дететоМолебен за Международния ден на дететоМолебен за Международния ден на дететоМолебен за Международния ден на детето
« предишна новинаследваща новина »