ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

24 май в Пловдив

25 май 2017 20:21, Пловдивска митрополия
24 май в Пловдив

На 24 май, Денят на Българската просвета и култура и на славянската писменост - един от най-важните и духовно значими за народа ни празници, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай Знеполският епископ Арсений, първи викарий на митрополита, възглави архиерейска св. Литургия в храма, посветен на светите равноапостолни братя Кирил и Методий в Пловдив. В съслужение с него бяха ставрофорен свещеноиконом Добромир Костов, протосингел при Пловдивска митрополия, ставрофорен свещеноиконом Тодор Хаджиев и свещеноиконом Деян Стоенчев -духовни надзорници към митрополията, свещеник Стоян Братоев – председател на храма, свещенонослужители от града и митрополитският протодякон Илиян Александров. Песнопенията изпълни благоговейно митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.

На богослужението в един от най-красивите храмове в Пловдив присъстваха областният управител г-н Здравко Димитров, председателят на Общинския съвет г-жа Савина Петкова, кметът на Пловдив г-н Иван Тотев, бригаден генерал Явор Матеев, командир на 68-а бригада „Специални сили”, г-жа Амелия Гешева – зам.-министър на културата, бившият председател на Съвета на Европа г-н Херман ван Ромпой, депутати, районни кметове, г-жа Иванка Киркова, председател на РУО – Пловдив, зам.-кметът по образованието Стефан Стоянов, както и десетки благочестиви християни.

След края на светата Литургия Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай отслужи празничен молебен за всички учащи се и радетели за духовна просвета пред храм „Св. св. Кирил и Методий”, където се бяха събрали хиляди ученици и учители. Архиереят се обърна към тях със слово за значението на великото дело на светите първопросветители Кирил и Методий, в което благодари на Бога, че Е дарил милостиво нашия благочестив народ със светлината на богопознанието.

След това Високопреосвещеният Пловдивски митрополит Николай заедно с десетки свещенослужители и официалните гости застана начело на литийното шествие, което, предвождано от иконата с образа на светите братя Кирил и Методий, премина по централната улица на Пловдив. В шествието се включиха над 10 000 ученици и учители от всички училища в града като възпоминание за първото честване на делото на светите братя Кирил и Методий в по-новата ни история, организирано от Найден Геров на 11 май 1851 г. Няколко ученически духови оркестъра свиреха патриотичните „Върви, народе възродени”, „Де е България” и „Тих бял Дунав”. В празника се включиха и оркестрите на Военно-въздушните сили и на Пловдивската опера.

За повече снимки посетете галерията на Пловдивска митрополия:

http://plovdivskamitropolia.bg/galery/category/1284-24-05-2017-24.html

 

 

Снимки

24 май в Пловдив24 май в Пловдив24 май в Пловдив24 май в Пловдив24 май в Пловдив24 май в Пловдив24 май в Пловдив24 май в Пловдив24 май в Пловдив24 май в Пловдив24 май в Пловдив24 май в Пловдив24 май в Пловдив24 май в Пловдив24 май в Пловдив24 май в Пловдив24 май в Пловдив24 май в Пловдив24 май в Пловдив24 май в Пловдив24 май в Пловдив24 май в Пловдив24 май в Пловдив24 май в Пловдив
« предишна новинаследваща новина »