ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празнична вечерня и архиерейска св. Литургия за Възнесение Господне в Пловдив

25 май 2017 21:11, Пловдивска митрополия
Празнична вечерня и архиерейска св. Литургия за Възнесение Господне в Пловдив

На 40-я ден след Великден Църквата чества славното Възнесение Господне, когато нашият Господ и Спасител Иисус Христос Се възнесъл от Елеонската планина към небето при Своя Отец, благославяйки учениците Си и всички, повярвали в Него.

На 24 май, в навечерието на празника, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай Знеполският епископ Арсений – първи викарий на Пловдивския митрополит, отслужи Празничната вечерня с петохлебие в храм „Св. Възнесение Господне” в Пловдив. В края на богослужението епископ Арсений поздрави присъстващите енориаши с предстоящия храмов празник и преподаде архиапастирския благослов на правоправещия архиерей на епархията.

В деня на светото Възнесение Господне - 25 май - Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай възглави архиерейска св. Литургия в едноименния храм в Пловдив. В съслужение с владиката бяха Знеполският епископ Арсений – първи викарий на митрополита, ставрофорен свещеноиконом Добромир Костов - протосингел при Пловдивска митрополия, ставрофорен свещеноиконом Тодор Хаджиев и свещеноиконом Деян Стоенчев - духовни надзорници при митрополията, председателят на храм „Св. Възнесение Господне” свещеноиконом Васил Кашоров, храмовото духовенство, свещеници от града, митрополитските протодякон Илиян Александров и дякон Ангел Ангелов. Песнопенията изпълни с празнично благоговение митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.

Стотици благочестиви християни, сред които и областният управител на област Пловдив г-н Здравко Димитров, изпълниха храма в този празничен ден, дошли с искрена вяра да съучастват молитвено в светата богослужба. Някои от тях след старателна подготовка пристъпиха към светите Христови Тайни. По време на богослужението Стилян от Пловдив бе постриган за четец и певец на Българската православна църква. В края на светата Литургия Високопреосвещеният митрополит Николай се обърна към всички с вдъхновено слово за големия Господски празник, в което каза:

"Възлюбени в Христа Бога братя и сестри, празнуваме великия празник Възнесение Господне – раздялата между Спасителя и Неговите ученици. Трогателна е въобще всяка раздяла с близки хора. Тези, които бяха негови спътници през земния Му живот, които духовно се бяха сродили с Него и узнали от Божественото Му слово истината за вечния живот, с радост изпратиха своя Учител. Тяхната радост е била голяма. И е обяснимо защо. С Възнесението на Господа те окончателно затвърдиха своята вяра в Него – вяра като в Син Божи, в Спасител на света, както и надеждата си за успеха на предстоящата им мисия. Те си припомниха живота на своя Учител, Неговата дейност, Неговото учение, Неговите чудеса и напълно се убедиха, че Той наистина е дошъл от небето. И е дошъл, за да подири и спаси погиналото. И че е свършил делото, що Отец му Бе дал да изпълни, и се завръща там, отгдето е дошъл – при небесния Свой Отец. Тяхната радост се е подсилвала и от уверението, което Сам Господ Иисус Христос им е дал за тяхното бъдеще. „Отивам да ви приготвя място. И кога ида и ви приготвя място, пак ще дойда и ще ви взема при Мене Си, за да бъдете и вие, дето съм Аз" / Йоан 14:3/. Че Той ще бъде с тях и с вярващите през всички дни до свършека на света. Това особено усилва радостта им и ги изпълва с несъкрушима сила и светла надежда.

И действително, Той беше с тях през цялата им велика и неуморна служба – чак до мъченическата им кончина. Той не изостави всички техни приемници, всички мъченици, които дадоха живота си за Него. Той не изостави подвижниците, които се оттегляха в пустинята и пустите места превръщаха в райски градини, сред които с молитва и песен възхваляваха славата и всемогъществото на Твореца и Промислителя на всички.

Спасителят беше със своите последователи, със Светите Отци и учители църковни, със светителите и строителите на църковното дело през вековете. И понеже Той беше с тях, езическите идоли паднаха, езическият мрак се разнесе, гордите мъдреци сложиха своята мъдрост при нозете на галилейските рибари. А Евангелието Христово стана програма и пътеводна звезда на човеците. Иисус Христос е бил и сега е с всекиго, който Го приема в своето сърце, живее с Него и върви по указания от Него път, единствен отвеждащ на Елеонската височина – планината на Светото Възнесение.”

Митрополит Николай припомни също, че пътят до Елеонската планина тръгва от Гетсиманската градина и преминава през Голгота. „Този път е пътят на духовната борба, на изпитанията, на Кръста. Това е пътят на саможертвата. Това е пътят на жертвата.”

Архиереят призова и ние да вървим по този път, изоставяйки греховните си привички и склонности, които пречат да вървим нагоре. Той нарече себелюбието „греховно”. „Да се отречем от себе си означава да се отречем от своето собствено себелюбиво „Аз”. Да вземем кръста на изпитанията и страданията и да следваме Христа”- каза още Пловдивският митрополит, който поздрави всички присъстващи с празника и ги благослови. Той благодари на председателя на храма свещеноиконом Васил Кашоров за велепието на Божия дом и за усилията, които полага за своите пасоми.

Духовното тържество завърши с многолетствие, провъзгласено от митрополитския протодякон Илиян Александров.

За повече снимки посетете галерията на Пловдивска митрополия:

http://plovdivskamitropolia.bg/galery/category/1285-24-05-2017.html

http://plovdivskamitropolia.bg/galery/category/1286-25-05-2017.html

 

 

Снимки

Празнична вечерня и архиерейска св. Литургия за Възнесение Господне в ПловдивПразнична вечерня и архиерейска св. Литургия за Възнесение Господне в ПловдивПразнична вечерня и архиерейска св. Литургия за Възнесение Господне в ПловдивПразнична вечерня и архиерейска св. Литургия за Възнесение Господне в ПловдивПразнична вечерня и архиерейска св. Литургия за Възнесение Господне в ПловдивПразнична вечерня и архиерейска св. Литургия за Възнесение Господне в ПловдивПразнична вечерня и архиерейска св. Литургия за Възнесение Господне в ПловдивПразнична вечерня и архиерейска св. Литургия за Възнесение Господне в ПловдивПразнична вечерня и архиерейска св. Литургия за Възнесение Господне в ПловдивПразнична вечерня и архиерейска св. Литургия за Възнесение Господне в ПловдивПразнична вечерня и архиерейска св. Литургия за Възнесение Господне в ПловдивПразнична вечерня и архиерейска св. Литургия за Възнесение Господне в ПловдивПразнична вечерня и архиерейска св. Литургия за Възнесение Господне в ПловдивПразнична вечерня и архиерейска св. Литургия за Възнесение Господне в ПловдивПразнична вечерня и архиерейска св. Литургия за Възнесение Господне в ПловдивПразнична вечерня и архиерейска св. Литургия за Възнесение Господне в ПловдивПразнична вечерня и архиерейска св. Литургия за Възнесение Господне в ПловдивПразнична вечерня и архиерейска св. Литургия за Възнесение Господне в ПловдивПразнична вечерня и архиерейска св. Литургия за Възнесение Господне в ПловдивПразнична вечерня и архиерейска св. Литургия за Възнесение Господне в ПловдивПразнична вечерня и архиерейска св. Литургия за Възнесение Господне в ПловдивПразнична вечерня и архиерейска св. Литургия за Възнесение Господне в ПловдивПразнична вечерня и архиерейска св. Литургия за Възнесение Господне в ПловдивПразнична вечерня и архиерейска св. Литургия за Възнесение Господне в ПловдивПразнична вечерня и архиерейска св. Литургия за Възнесение Господне в ПловдивПразнична вечерня и архиерейска св. Литургия за Възнесение Господне в ПловдивПразнична вечерня и архиерейска св. Литургия за Възнесение Господне в ПловдивПразнична вечерня и архиерейска св. Литургия за Възнесение Господне в ПловдивПразнична вечерня и архиерейска св. Литургия за Възнесение Господне в ПловдивПразнична вечерня и архиерейска св. Литургия за Възнесение Господне в ПловдивПразнична вечерня и архиерейска св. Литургия за Възнесение Господне в ПловдивПразнична вечерня и архиерейска св. Литургия за Възнесение Господне в ПловдивПразнична вечерня и архиерейска св. Литургия за Възнесение Господне в ПловдивПразнична вечерня и архиерейска св. Литургия за Възнесение Господне в ПловдивПразнична вечерня и архиерейска св. Литургия за Възнесение Господне в ПловдивПразнична вечерня и архиерейска св. Литургия за Възнесение Господне в ПловдивПразнична вечерня и архиерейска св. Литургия за Възнесение Господне в ПловдивПразнична вечерня и архиерейска св. Литургия за Възнесение Господне в Пловдив
« предишна новинаследваща новина »