ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Честване Деня на Българската просвета и култура и на славянската писменост, 21 и 22 май, гр. Рим

01 юни 2010 11:00, Митрополия на Западна и Средна Европа
При паметника на Иван Вазов

21 май (петък) на италианското правителствено летище ,,Чампино”, с български правителствен самолет кацна държавната българска делегация, по повод традиционните чествания на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост в гр. Рим. Делегацията бе водена от министър-председателя на Р България г-н Бойко Борисов. В делегацията от страна на Св. Синод на БПЦ-БП влизаше и Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан, придружаван от високопреподобния архимандрит Антим, протосингел на Видинска епархия. От правителствена страна в делегацията влизаха и г-н Цветан Цветанов, вицепремиер и министър на вътрешните работи, г-н Николай Младенов, министър на външните работи, проф. Божидар Димитров, министър без портфейл, отговарящ за агенцията за българите в чужбина, дирекция ,,Вероизповедания” и държавна агенция ,,Архиви”, г-н Вежди Рашидов, министър на културата, г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на София, г-н Емил Велинов, директор на дирекция ,,Вероизповедания”, представители на парламентарните групи, служители на МС, представители на българската култура, изкуство и образование.

Делегацията бе посрещната от страна на Западно- и Средноевропейска епархия от протосингела архим. Климент Бобчев и г-н Владимир Пантелеев, епархийски съветник.

По-късно същия ден на площад ,,Торвалдсен” в италианската столица, в присъствието на г-н Силвио Берлускони, министър-председател на Р Италия, и г-н Джани Алемано, кмет на гр. Рим, премиерът г-н Бойко Борисов откри паметник на българския поет Иван Вазов. Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан благослови новооткрития паметник на Патриарха на българската литература и произнесе църковно-патриотично слово, което трогна присъстващите официални лица и множеството български и италиански граждани.

В следобените часове на 22 май (събота) се състоя тържествен прием в българското посолство в Рим, даден от Негово превъзходителство г-н Атанас Младенов, извънреден и пълномощен посланик на Република България за Италия, Сан Марино и Малта. В посолството се бяха събрали голямо число българи и италианци, както и много други чуждестрани приятели на България, които посрещнаха държавната делегация. След размяна на приветствия всички се насочиха към паметника на Св. Кирил и Методий, намиращ се в двора на посолството. Там Видинският митрополит Дометиан и високопреподобните архимандрити Климент и Антим в един глас с всички присъстващи българи изпяха химна на Стоян Михайловски ,,Върви народе възродени”. След това духовниците възпяха с тропара ,,Яко апостолом единонравнии” светите Братя и накрая, при пеене на ,,Многая лета”, митрополит Дометиан благослови присъстващия народ.

 

 

Снимки

При паметника на Иван ВазовПри паметника на Иван ВазовПрием в посолството на Р БългарияПрием в посолството на Р БългарияПрием в посолството на Р БългарияПрием в посолството на Р БългарияПрием в посолството на Р БългарияПрием в посолството на Р България
« предишна новинаследваща новина »