ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Международна конференция за приноса на Българската православна църква за спасяването на българските евреи

27 май 2017 17:14, Софийска митрополия
Номиниралите БПЦ за Нобелова награда с патриарх Неофит

На 25 и 26 май в София, с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит се състоя Международната конференция на тема: „По съвестта на вярата и по дълга на гражданската свобода – приносът на Българската православна църква за спасяването на българските евреи. Ролята на адвокатурата за защита на най-висшата ценност – човешкия живот при спасяването на българските евреи“. Проявата е свързана с номинирането на Православната ни църква за Нобеловата награда и се организира от Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Асоциацията за жените-адвокати, Висшия адвокатски съвет и Софийския адвокатски съвет, с подкрепата на Организацията на евреите в България „Шалом“ и Секция „Теология“ към Съюза на учените в България.

Цел на тази актуална и историческа конференцията в София е, от една страна обективно и безпристрастно, през призмата на исторически доклади, базирани на архивни проучвания и документи, и от друга – през оживелите спомени на оцелели очевидци и техните потомци, да постави фокуса на общественото внимание върху съхраняването на човешкия живот като висша ценност, фундамент на международния правов ред. „Тази Международна конференция доказва и прави възможна срещата между спасители и спасени в перспективата на общото минало, но и на едно общо бъдеще, в което случилото се преди 74 години не е само спомен, а свидетелство за среща на милосърдието, състраданието и благодарността… Българските евреи помнят и разказват за своето спасяване, въпреки че става въпрос за „една от черните страници на държавната ни летопис“, както казва Българският екзарх Стефан. Това е един урок, от който ние като българи можем да научим много във връзка със съхраняването на родовата ни памет, урок, от който да почерпим момент на гордост и да повярваме във възможността за българското достойнство. Чрез примера на БПЦ в отстояването и прилагането на библейските ценности мнозина днес биха могли да станат съучастници в добрите дела от нашата история“, се казва в посланието на Съюза на учените в България.

Предложението за високото признание на БПЦ е внесено в Нобеловия комитет от бившия министър на здравеопазването на Израел ген. д-р Ефраим Сне, от адвокат Моше Алони и от професора по право от Университета в Хайфа Моше Кешет и носи подписите на над 200 наследници на спасени български евреи. Научната конференция, която се проведе във Военния клуб в София, беше открита от един от тях – г-н Моше Алони. Последваха поздравления и приветствия от президента на Република България г-н Румен Радев, от Негово Светейшество патриарх Неофит, от Нейно Превъзходителство г-жа Ирит Лилиан – посланик на Израел в България, която лично прочете своето послание. Следваха лично поднесените приветствия на адвокат Ралица Негенцова – председател на Висшия адвокатски съвет, на адвокат Пламен Ангелов от Софийската адвокатска колегия, на проф. д-р Александър Омарчевски, декан на Богословския факултет на Софийския университет и на д-р Максим Бенвенисти от организацията на евреите в България „Шалом“. Бяха прочетени и приветствията на г-н Емил Велинов – директор на Дирекция Вероизповедания при Министерския съвет, на г-н Петър Паунов – кмет на община Кюстендил, и др. Със свои изпълнения на откриването се включи и вокална група „Агада“, от организацията на евреите в България „Шалом“.

Работната част на конференцията включваше 138 участника, 13 доклада и беше разделена на два панела. Първият, с модератори доц. д-р Екатерина Дамянова от Богословския факултет и адвокат Елка Пороминска – председател на Асоциацията на жените-адвокати. Първи участник беше ген. д-р Ефраим Сне, който изложи своите мотиви за номинацията на Българската православна църква за Нобелова награда за мир. Следваше докладът на доц. д-р Албена Танева от катедра по „Публична администрация“ в Софийския университет на тема: „Устойчивост на моделите на поведение в контекста на паметта за Холокоста. Ролята на Св. Синод на Българската православна църква“. Адвокат Давид Софер от Тел Авив сподели своята изповед „Как станах българин“, а след него бяха докладите на гл. ас. д-р. Светослав Живков на тема „В защита на човешките права. Българската адвокатура срещу антиеврейското законодателство (1940–1942)“ и на гл. ас. д-р. Владимир Станев (и двамата от от Историческия факултет на СУ) на тема: „В името на човешкия живот. Приносът на българските адвокати за спасяването на евреите и за отмяната на антиеврейското законодателство (1943–1944)“.

След обедната почивка конференцията продължи с втория панел, модериран от доц. д-р Костадин Нушев – преподавател в Богословския факултет на СУ и адвокат Елка Пороминска. Пръв докладчик беше доц. д-р Ивайло Найденов от Богословския факултет на СУ с темата си „Отстояването на непреходните християнски ценности в позицията на синодалните архиереи при спасяването на българските евреи“. Следваше адвокат Елиезар Пней Гил от Тел Авив, потомък на български евреи, който сподели много мили спомени в своето изложение на тема „Как моите родители ми обясниха тяхната любов към България“. Доц. Нушев прочете доклад на тема „Българската православна църква и борбата за спасяване на българските евреи по времето на нацизма – проява на действен хуманизъм и защита на свещения характер на човешкия живот“. След него американският проф. Ед Гафни говори на тема „Ролята на Църквата в България по време на Втората световна война“. Проф. Гафни е автор и на един филм за спасяването на българските евреи със заглавие „Празни вагони“, за който говори в една съпътстваща среща в Богословския факултет на 23 май. Д-р Васил Василев от Богословския факултет в Прешов, Словакия обърна малко гледната точка и говори за ролята на еврейската общност за спасяването на патриарх Кирил по време на ареста му след деветосептемврийския преврат. Проф. д-р Хени Лорер, която е жив свидетел на гоненията срещу евреите в България по време на Втората световна война (тогава е била на 12 години), сподели свои спомени и изнесе доклад на тема „Преследване и погроми срещу евреите в исторически план. Реакция на българската общественост“. Следваха доц. Дамянова направи преглед на отразяването на „Еврейският въпрос“ в църковния печат и българското богословие през 40-те години на миналия век, и проф. Лиора Аса от университета в Хайфа, която направи обзор на отзивите за инициативата по света.

В края на работната част официално беше посрещнат Негово Светейшество патриарх Неофит, придружаван от Негово Преосвещенство Мелнишкия епископ Герасим – главен секретар на Св. Синод на БПЦ-БП и Негово Високоблагоговейнство ставрофорен иконом Ангел Ангелов – протосингел на Софийска епархия. „Имаме добрата възможност да споменем с благодарност всички заслужили за спасяването на десетки хиляди евреи през Втората световна война. Има такъв девиз: ‚Не забравяй, но не отмъщавай‘… Знаем, че любовта е велика сила – Бог е любов. И ние няма да престанем да постигаме мир и любов в света, да бъдем братски настроени един към друг и да благодарим Богу, че в нашата страна любовта се е проявила като действена любов, за да подчертаем, че всичко, което Бог ни е оставил като завет ние го пазим и виждаме неговите плодове, които са любов, радост, мир, дълготърпение, благост, кротост, въздържание“, каза на участниците в конференцията първойерархът на Българската православна църква. Официалната част на конференцията завърши с няколко изпълнения на хора на Богословския факултет с диригент г-н Любомир Игнатов.

На 26 май участниците в международната конференция направиха поклонническо пътуване до Бачковския манастир, където бяха сърдечно посрещнати от Негово Високопреподобие архимандрит Симон. Групата разгледа светата обител и се всички поклониха на гробовете на екзарх Стефан и патриарх Кирил. Двамата, по онова време съответно Софийски и Пловдивски митрополит, оглавяват съпротивата срещу депортирането на българските евреи, а след смъртта си са погребани в съборната църква „Успение на Пресвета Богородица“. Както сподели архимандрит Симон, всяка година потомци на спасените 48 000 евреи пристигат в обителта за да се поклонят на тези двама блаженопочивши предстоятели на БПЦ. Заглавието на международната конференция идва от словото на екзарх Стефан: „В качеството ни на Софийски митрополит, в диоцеза на когото живеят най-много евреи, в тия критични моменти ние решително застанахме по съвест на вярата ни и по дълг на гражданската свобода в защита на жестоко подгоненото еврейство. От апсидата на църковния амвон и с редица послания се обърнахме към обществото, правителството и държавния ни глава с мотивиран апел: да се прекрати гонитбата, да се спре изпращането в Полша и задържаните в концлагери да се завърнат у дома си...“

Още снимки и връзки към видео материали можете да намерите на официалния сайт на Софийска епархия: https://mitropolia-sofia.org/index.php/novini/novini-ot-bptz/1631-0525_26

Текст и снимки: Мартин Митов

 

 

Снимки

Момент от срещата на проф. Ед Гафни (вдясно) в Богословския факултетМомент от конференцията за спасяването на българските евреиДоклад на проф. Ед Гафни на международната конференция за ролята на БПЦ за спасяване на българските евреиДоклад на проф. Хени Лорер (вляво)Момент от конференцията за спасяването на българските евреиПроф. Хени Лорер, доц. Дамянова и проф. Лиора АсаНегово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит на конференциятаКонцерт на хора на Богословския факултет с диригент Любомир ИгнатовНегово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит НеофитДоц. Дамянова, епископ Герасим, патриарх Неофит, Моше Алони и Давид СоферВ Бачковската света обителВ Бачковската света обителВ старата трапезария на Бачковския манастирПред гроба на Българския екзарх СтефанКамъче на гроба на екзарх СтефанБратско сбогуване - проф. Ед Гафни и адвокат Моше Алони
« предишна новинаследваща новина »