ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейска Света Литургия в Катедрален храм "Успение Богородично"

28 май 2017 22:44, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Архиерейска Света Литургия в Катедрален храм "Успение Богородично"

На 28 май Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи Света Литургия в Катедралния храм на Варна в съслужение с духовенството при храма.

Разяснявайки събитията от Първия вселенски събор и евангелския текст, Негово Високопреосвещенство започна проповедта си с думите: "А вечен живот е това, да познават Тебе, Едного Истиннаго Бога, и пратения от Тебе Иисуса Христа;" (Иоан. 17:3). Не случайно този текст прозвуча тази неделя, посветена на светите отци от Първия вселенски събор, чието провеждане е през 325 година в Никеа, по времето на светия равноапостолен император Константин Велики.

Църковната история свидетелства, че Първият вселенски събор е свикан заради ереста на Арий, който със своето учение засяга Второто Лице на Светата Троица – Сина Божий и който се противопоставя на тогавашния Александрийски архиепископ Александър. В едно свое слово свети Александър изявява следната мисъл: "Бог е Троица в Единица и Единица в Троица", на която Арий се противопоставя и изразява своето еретическо мнение, че ако Синът Божий е роден от Отца, следователно Той не е съвечен с Отца и следователно не е единосъщен на Отца.

Първият вселенски събор извършва своята важна дейност и създавайки първите седем члена на Символа на вярата и първата част на осмия член.

В думите на свети Йоан Богослов виждаме едно, че познаването на Едного, Истиннаго Бога и пратения от Него Иисус Христос ще ни даде живот вечен. Човешката гордост е онази пречка, която е довела до възникването на отделните ереси и която е подигнала много хора да водят съзнателна борба против светото Православие в изкривяване на неговото учение. Човек, за да има истинско знание, за да познава Бога, трябва да Го следва и да изпълнява заповедите Му. Не случайно свети апостол Павел е казал в посланието си до солуняни: "всичко изпитвайте, о доброто се дръжте" (1 Сол. 5:21) и е призовал коринтяните: "бъдете бодри, стойте във вярата, бъдете мъжествени, бъдете крепки; всичко у вас да става с любов" (1 Кор. 16:13-14).

Негово Високопреосвещенство благопожела, по молитвите на 318-те свети Отци от Първия вселенски събор и на светия император Константин Велики да ни подкрепят в твърдото следване живота на светата Църква, неизменно и твърдо пазене чистотата на светата Православна вяра.

Снимки: Екип на Варненска и Великопреславска света митрополия

 

 

Снимки

Архиерейска Света Литургия в Катедрален храм "Успение Богородично"Архиерейска Света Литургия в Катедрален храм "Успение Богородично"Архиерейска Света Литургия в Катедрален храм "Успение Богородично"Архиерейска Света Литургия в Катедрален храм "Успение Богородично"Архиерейска Света Литургия в Катедрален храм "Успение Богородично"Архиерейска Света Литургия в Катедрален храм "Успение Богородично"Архиерейска Света Литургия в Катедрален храм "Успение Богородично"Архиерейска Света Литургия в Катедрален храм "Успение Богородично"Архиерейска Света Литургия в Катедрален храм "Успение Богородично"Архиерейска Света Литургия в Катедрален храм "Успение Богородично"Архиерейска Света Литургия в Катедрален храм "Успение Богородично"Архиерейска Света Литургия в Катедрален храм "Успение Богородично"
« предишна новинаследваща новина »