ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейска св. Литургия в столичния храм „Св. Марина“ за празника на св. Лука Войно-Ясенецки

29 май 2017 16:11, Софийска митрополия
Икона на светителя с вградена частица от светите му мощи

На 29 май светата Православната църква отбелязва паметта на светителя, хирурга и изповедника Лука Войно-Ясенецки, архиепископ Кримски и Симферополски чудотворец. С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит в столичния митрополитски храм „Св. Марина“ беше отслужена архиерейска св. Литургия, възглавена от Негово Преосвещенство Мелнишкия епископ Герасим – главен секретар на Св Синод на БПЦ. В съслужение с него бяха ставрофорен иконом Ангел Ангелов – протосингел на Софийска епархия, свещеник Васил Танев и дякон Деян Коруноски.

На певницата като клиросни певци бяха протодякон Иван Петков, доцент дякон д-р Иван Иванов, дякон Костадин Тренев и митрополитските служители Ангел Младенов и Иван Тупаров.

За поклонение беше изнесена и икона на св. Лука Войно-Ясенецки с вградена частица от мощите му. Тези мощи са дарени на столичния храм от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай. В пловдивския митрополитски храм, посветен на същата великомъченица, също има мощи на кримския светител, дар от Московския и на цяла Русия патриарх Кирил за всички православни българи. За това и за житието на Симферополския чудотворец говори и негово Преосвещенство епископ Герасим в словото си в края на св. Литургия, като подчерта голямата почит към св. Лука, която съществува във всички православни страни и най-много в съседна Гърция.

Получили благословението и на Негово Светейшество патриарх Неофит, вярващите, изпълнили храма, си взеха и анафора и се отправиха по своите дела под закрилата на святата десница на светител Лука Войно-Ясенецки.

Текст и снимки: Мартин Митов

 

 

Снимки

Мелнишки епископ Герасим в храм Св. маринаМелнишки епископ Герасим пред иконата на св. Лука КримскиПосрещане на Негово Светейшество патриарх Неофит в храмаНегово Светейшество Софийският митрополит и патриарх Български НеофитАрхиерейска св. Литургия в митрополитския храм Св. МаринаНа певницата - дяконите Иван Иванов, Иван Петков и Костадин ТреневСвещеническо причащениеАрхиерейска св. Литургия в митрополитския храм Св. Марина
« предишна новинаследваща новина »