ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Богослужебна прослава на св. Лука Симферополски в Пловдив

29 май 2017 20:00, Пловдивска митрополия
Богослужебна прослава на св. Лука Симферополски в Пловдив

На 28 май, в навечерието на празника на светителя и хирург архиепископ Лука Симферополски Чудотворец, чиито благодатни мощи от 22 октомври 2016 год. озаряват богохранимата Пловдивска епархия, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай Знеполският епископ Арсений, първи викарий на митрополита, отслужи празнична архиерейска вечерня. Последованието, в което молитвено участие взе архиереят на епархията, се състоя в митрополитския храм „Св. вмчца Марина” в Пловдив, където се съхранява безценната светиня, дар от Негово Светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Кирил. Благодатните мощи на св. Лука, поставени в центъра на храма в мощехранителница във формата на десница, която благославя, вече излекуваха и помогнаха на стотици хора от епархията и страната като знак на благодатното застъпничество и безкрайната любов към хората на светителя. Епископ Арсений поздрави миряните с настъпващия празник и изтъкна заслугите на Високопреосвещения митрополит Николай, по чиято молба мощите бяха дарени на Пловдивска епархия от Руската православна църква.

На 29 май, когато Църквата тържествува паметта на св. Лука Симферополски, Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай възглави архиерейска св. Литургия в митрополитския храм "Св. вмчца Марина". В съслужение с него бяха Негово Преосвещенство Знеполският епископ Арсений, духовните надзорници при Пловдивска митрополия ставрофорен свещеноиконом Тодор Хаджиев и свещеноиконом Деян Стоенчев, храмовото духовенство, свещенослужители от града, митрополитският протодякон Илиян Александров, дякон Ангел Ангелов и дякон Николай Мандажиев. Песнопенията изпълни с благоговение митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.

Много благочестиви християни дойдоха в този празничен ден да съучастват с молитвите си в благодатта на светата Литургия и се поклонят с душа и сърце на светите мощи на архипастиря, лекаря, монаха, човеколюбеца, мъченика, изповедника на вярата - св. Лука Симферополски. Те обсипаха с цветя иконата и мощите на светеца. В края на богослужението Високопреосвещеният митрополит Николай се обърна към верния Божи народ с вдъхновено слово за сиящия в святост образ на св. архиепископ Лука, когото нарече „свидетел Христов”. Владиката припомни мъченическия житейски път, безкрайната вяра и любов и многобройните чудеса, сторени от него приживе и след успението му.

„Светлината на този велик светец сияеше в мрака на човеконенавистния, богоненавистния режим на комунизма. В ревностно и дръзновено служение на Светата Църква, преди всичко той бе възлюбил най-великата добродетел, която Господ донесе на човечеството – любовта.” – каза още митрополит Николай, който поздрави всички с празника и ги благослови, като им пожела по молитвите и небесното застъпничество на св. Лука той винаги да им бъде пример за добродетел, милосърдие и безкрайна любов към Бога и хората.

Духовното тържество завърши с многолетствие, провъзгласено от митрополитският протодякон Илиян Александров.

За повече снимки посетете галерията на Пловдивска митрополия:

http://plovdivskamitropolia.bg/galery/category/1288-28-05-2017.html

http://plovdivskamitropolia.bg/galery/category/1289-29-05-2017.html

 

 

Снимки

Богослужебна прослава на св. Лука Симферополски в ПловдивБогослужебна прослава на св. Лука Симферополски в ПловдивБогослужебна прослава на св. Лука Симферополски в ПловдивБогослужебна прослава на св. Лука Симферополски в ПловдивБогослужебна прослава на св. Лука Симферополски в ПловдивБогослужебна прослава на св. Лука Симферополски в Пловдив Богослужебна прослава на св. Лука Симферополски в ПловдивБогослужебна прослава на св. Лука Симферополски в Пловдив Богослужебна прослава на св. Лука Симферополски в Пловдив Богослужебна прослава на св. Лука Симферополски в Пловдив Богослужебна прослава на св. Лука Симферополски в Пловдив Богослужебна прослава на св. Лука Симферополски в Пловдив Богослужебна прослава на св. Лука Симферополски в Пловдив Богослужебна прослава на св. Лука Симферополски в Пловдив Богослужебна прослава на св. Лука Симферополски в Пловдив Богослужебна прослава на св. Лука Симферополски в Пловдив Богослужебна прослава на св. Лука Симферополски в Пловдив Богослужебна прослава на св. Лука Симферополски в Пловдив Богослужебна прослава на св. Лука Симферополски в Пловдив Богослужебна прослава на св. Лука Симферополски в Пловдив Богослужебна прослава на св. Лука Симферополски в Пловдив Богослужебна прослава на св. Лука Симферополски в Пловдив Богослужебна прослава на св. Лука Симферополски в Пловдив Богослужебна прослава на св. Лука Симферополски в Пловдив Богослужебна прослава на св. Лука Симферополски в Пловдив Богослужебна прослава на св. Лука Симферополски в Пловдив Богослужебна прослава на св. Лука Симферополски в Пловдив Богослужебна прослава на св. Лука Симферополски в Пловдив Богослужебна прослава на св. Лука Симферополски в Пловдив Богослужебна прослава на св. Лука Симферополски в Пловдив
« предишна новинаследваща новина »