ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Честване на 160 години от въстанието в Северозападна България в с. Градец

01 юни 2010 23:38, Видинска митрополия
Честване 160 години от въстанието в Северозападна България в с. Градец

На 1 юни, в деня, когато през 1850 г. избухва най-голямото въстание в Северозападна България против османското владичество, в с. Градец се състоя възпоменателен празник, който с настояването на кметското наместничество в Градец след много години е възстановен и обновен.

Честването започна със заупокойна молитва пред паметника на загиналите войни за свободата на нашето отечество в с. Градец.

Панихидата бе отслужена от Негово Преосвещенство Велички епископ Сионий, който

поздрави жителите на селото и гостите с празника и им пожела да носят в сърцата си спомена за онези, които са дали всичко за свободата на България.

На тържеството присъстваха г-н Румен Видов, кмет на Община Видин, председателят на Общински съвет-Видин, кметът на с. Градец, както и много представители на политически и културни организации.

Кметът на с. Градец произнесе поздравително слово, в което припомни силата и патриотизма на хората преди 160 години, надигнали челата си за правда и свобода на род и родина.

След приветствията и благопожеланията бяха поднесени венци и цветя пред паметника от всички гости и жители на Градец.

Втората част на тържеството бе с рецитали на децата от местната детска градина „Чучулига”, както и на представителния танцов състав при Народно читалище „Цвят”, гр. Видин.

Текст: архимандрит Поликарп
Снимки: монах Максим

 

 

Снимки

Честване 160 години от въстанието в Северозападна България в с. ГрадецЧестване 160 години от въстанието в Северозападна България в с. ГрадецЧестване 160 години от въстанието в Северозападна България в с. ГрадецЧестване 160 години от въстанието в Северозападна България в с. ГрадецЧестване 160 години от въстанието в Северозападна България в с. ГрадецЧестване 160 години от въстанието в Северозападна България в с. ГрадецЧестване 160 години от въстанието в Северозападна България в с. ГрадецЧестване 160 години от въстанието в Северозападна България в с. ГрадецЧестване 160 години от въстанието в Северозападна България в с. ГрадецЧестване 160 години от въстанието в Северозападна България в с. ГрадецЧестване 160 години от въстанието в Северозападна България в с. ГрадецЧестване 160 години от въстанието в Северозападна България в с. ГрадецЧестване 160 години от въстанието в Северозападна България в с. ГрадецЧестване 160 години от въстанието в Северозападна България в с. ГрадецЧестване 160 години от въстанието в Северозападна България в с. ГрадецЧестване 160 години от въстанието в Северозападна България в с. ГрадецЧестване 160 години от въстанието в Северозападна България в с. ГрадецЧестване 160 години от въстанието в Северозападна България в с. ГрадецЧестване 160 години от въстанието в Северозападна България в с. ГрадецЧестване 160 години от въстанието в Северозападна България в с. ГрадецЧестване 160 години от въстанието в Северозападна България в с. ГрадецЧестване 160 години от въстанието в Северозападна България в с. ГрадецЧестване 160 години от въстанието в Северозападна България в с. ГрадецЧестване 160 години от въстанието в Северозападна България в с. ГрадецЧестване 160 години от въстанието в Северозападна България в с. ГрадецЧестване 160 години от въстанието в Северозападна България в с. Градец
« предишна новинаследваща новина »