ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Белоградчик отбеляза 167-та годишнина от въстанието в Северозападна България от 1850 г.

30 май 2017 13:26, Видинска митрополия
Белоградчик отбеляза 167-та годишнина от въстанието в Северозападна България от 1850 г.

Белоградчик отбеляза 167-та годишнина от най-голямото въстание в Северозападна България, избухнало 26 години преди Априлското въстание.

В църквата „Св. вмчк Георги Победоносец” бе отслужена заупокойна панихида от представители на Видинска света митрополия в памет на избитите ръководители и участници във въстанието през лето 1850-то, дръзнали да поведат поробеното население от Белоградчишко, Видинско, Ломско и Кулско към самозащита от своеволията на османските поробители. В знак на признателност към подвига и саможертвата на гробовете на инициаторите на въстанието бяха поднесени венци и цветя.

Панихидата бе отслужена с благословението на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан от Белоградчишкия епископ Поликарп, иконом Рафаил Александров - архиерейски наместник на Белоградчишка духовна околия, йеромонах Максим и йеродякон Вартоломей. В своето слово епископ Поликарп припомни вярата и мъжеството на въстаниците и призова и днес да спазваме техния пример и да се трудим за единството ни във вярата и просперитета на нашата страна.

Гости по повод 167-та годишнина от въстанието бяха г-н Филип Попов, г-н Цветан Топчиев и Росен Живков, народни представители в 44-то Народно събрание на Р България, заместник-кметове и представители на различни организации от Белоградчик и региона. Гости на тържеството бяха, също така и представители на Община Княжевац, Р Сърбия.

Граждани на Белоградчик, гости и ученици се отправиха в литийно шествие от храма до Белоградчишката крепост, зад чиито стени са били обезглавени ръководителите на въстанието. Тук на лобното място на героите, където признателните поколения са издигнали паметник, се състоя тържественият митинг – заря.

 

Встъпително слово произнесе кметът на община Белоградчик г-н Борис Николов, а също така, слова произнесоха г-н Филип Попов и Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп.

 

Венци и цветя бяха поднесени от името на Община Белоградчик, гостите, както и от областни и местни структури на политическите организации, от училища, институции и организации.

 

Цветя пред паметника на загиналите във въстанието, поднесе и Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп.

 

Заря огря небето над Белоградчик, за да напомни на жителите му, че са потомци на героични предци, дръзнали първи да воюват за своите права срещу вековен поробител и постигнали част от целите си.

 

За повече снимки посетете http://bit.ly/2rixO0A

Текст и снимки: йеродякон Вартоломей

 

 

« предишна новинаследваща новина »