ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Богослужебна прослава на св. ап. Ерм, покровителят на Пловдив

31 май 2017 17:35, Пловдивска митрополия
Богослужебна прослава на св. ап. Ерм, покровителят на Пловдив

На 31 май Църквата чества паметта на свети апостол Ерм – ученикът на нашия Господ и Спасител Иисус Христос, един от 70-те апостоли, донесъл благовестието в древен Филипопол, където основал християнска община и станал първи епископ на града. Приел мъченическа смърт заради вярата Христова, оттогава до ден днешен св. ап. Ерм е небесен покровител на Пловдив.

С благословението на Негово Вископреосвещенство Пловдивския митрополит Николай Знеполският епископ Арсений, първи викарий на митрополита, отслужи архиерейска св. Литургия в митрополитския храм „Св. вмчца Марина”. В съслужение с викарния епископ бяха ставрофорен свещеноиконом Тодор Хаджиев, духовен надзорник при Пловдивска митрополия, свещеник Мирослав Георгиев, храмовото духовенство, свещеници от града, митрополитският протодякон Илиян Александров, дякон Ангел Ангелов и дякон Николай Мандажиев. Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.

По време на Причастния канон вдъхновено слово за значението на думите „Да следваш Христос” произнесе свещеник Мирослав Георгиев, в което каза:

„Честваният днес наш покровител и първи епископ на християнската община в града св. ап. Ерм по призива на Спасителя оставил своите житейски дела и грижи и Го последвал, като отдал целия си живот на Бога. И ние трябва по повелението на Спасителя да оставим непотребното, да отхвърлим себе си и Го последваме. Какво означава да отхвърлим себе си, да се отречем от себе си? Това означава да отхвърлим своите похоти, мрежите на омотаващия ни греховен свят – всичко що е в света, похотта на плътта, похотта на очите и гордостта житейска. Да следваме Христос сега ние можем единствено с изпълнението на Неговите заповеди. Да следва Христос може и този, който има смирение, който счита себе си за грешник, недостоен за помилване.”

В края на богослужението епископ Арсений отправи молитва към св. ап. Ерм, когото нарече „велик и преславен угодник Божий, богоизбран и богопросветен апостол”, с просбата да закриля този град и богохранимата Пловдивска епархия, Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай с освещения клир и паство и цялата ни страна, и да дари всички нас с дух на милосърдие и кротост, чистота и истина. „Както си просветил хиляди скъпоценни в очите на Господа души, така и нас просвети, за да бъдем твърди в изповядването на православната вяра, ревностни в изпълнението на Евангелските заповеди, а най-вече в любовта си към Бога и ближните.”

Преосвещеният Епископ Арсений благодари на Всеподателя Бога затова, че е снизходил с благодат и сила, за да можем ние, православните християни, да се украсим с благодатното застъпничество на първопросветителя и последователя Христов, ученик на св. ап. Павел – св. ап. Ерм. Викарният епископ поздрави всички присъстващи от името на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай, като препопаде архипастирския му благослов и молитвени блапожелания, както и неговия специален поздрав до митрополитския хор, носещ името на свети апостол Ерм, и ръководителя му протопсалт Георги Радев. Прекрасните певци от митролитския хор от много години предизвикват благоговение, умиление и сълзи от искрена и чиста духовна радост във всеки, чул тяхното изумително, ангелогласно пеене по време на богослуженията.

За повече снимки посетете галерията на Пловдивска митрополия:

http://plovdivskamitropolia.bg/galery/category/1290-31-05-2017.html

 

 

Снимки

Богослужебна прослава на св. ап. Ерм, покровителят на ПловдивБогослужебна прослава на св. ап. Ерм, покровителят на ПловдивБогослужебна прослава на св. ап. Ерм, покровителят на ПловдивБогослужебна прослава на св. ап. Ерм, покровителят на ПловдивБогослужебна прослава на св. ап. Ерм, покровителят на ПловдивБогослужебна прослава на св. ап. Ерм, покровителят на ПловдивБогослужебна прослава на св. ап. Ерм, покровителят на ПловдивБогослужебна прослава на св. ап. Ерм, покровителят на ПловдивБогослужебна прослава на св. ап. Ерм, покровителят на ПловдивБогослужебна прослава на св. ап. Ерм, покровителят на Пловдив
« предишна новинаследваща новина »