ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

СВЕТО-ЙОАНОВИ ЧЕТЕНИЯ - Международна конференция в София, 9-11 юни 2017 г.

01 юни 2017 10:00, Софийска митрополия
Св. Йоан Рилски Чудотворец - стенопис от Рилската св. обител

От 9 до 11 юни 2017 г. в столицата ще се проведе конференция с международно участие „Свето-Йоанови четения“. Тя е посветена на св. Йоан Рилски Чудотворец и спомня едноседмичния престой на светите му мощи в Ротондата "Св. вмчк Георги" в София през м. юни 1469 г. В онзи исторически момент те биват пренасяни от Търново обратно в Рилския манастир. Това е единственото място в столицата, за което до наши дни са достигнали исторически достоверни данни за пребиваване на свето-Йоановите мощи, и форумът цели да възроди паметта за това благославящо ни събитие, за тази светиня и за самия св. Йоан, който ни е завещал да пазим св. православна вяра "непорочна и незасегната от всякакво зломислие, както я приехме от светите отци", без да се отдаваме "на чужди и различни учения" (из: Завет на св. Йоан Рилски). Затова и широката тема на конференцията е чистото Православие - във всичките му измерения.

Конференцията се организира от настоятелството на старинния храм „Св. великомъченик Георги“ – Ротонда, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит. Ще бъдат изнесени доклади от духовници, богослови, историци и изкуствоведи от България, Грузия, Гърция и Русия.

ОСНОВНА ПРОГРАМА:

9 ЮНИ (петък)

10,00 ч. - Откриване на конференцията в Ротондата „Св. вмчк Георги“ (гр. София).

10,30 ч. - Начало на заседанията на конференцията в зала „Рила“ / хотел „Балкан“ (гр. София, до Ротондата).

18,30 ч. - Премиера на новия документален филм „Пътят на воина“ за отец Георги от с. Жегларци - наш съвременник, духовен отец и смел изповедник на православната вяра. Прожекцията ще се състои в Руския културно-информационен център (гр. София, ул. "Шипка" № 34).

10 ЮНИ (събота) - Заседанията от втория ден на конференцията ще се проведат от 10,00 до 18,00 ч. в аулата на Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ (гр. София, пл. "Св. Неделя" № 19).

11 ЮНИ (неделя)

9,00 ч. - Тържествен финал на конференцията с неделна св. Литургия в Ротондата „Св. вмчк Георги“ (гр. София).

Вход свободен!

~~~~~~~~~~

Очаквайте подробната програма на конференцията.

 

 

« предишна новинаследваща новина »